Tillsammans med Jenny Österlund, grundare och VD på Game Boost, höll hon en work-shop om varför kvinnor inom spelindustrin inte strävar efter chefspositioner.
Hind Toufga har mött många utmaningar. Hon är i dag marknads- och kommunikationschef inom de nordiska länderna samt Europa- och Mellanösternrepresentant på Nordic Game, som grundades för spelutvecklingen i Norden och står bakom en av Europas största konferenser för spelutvecklare.
Hon föddes i Marocko, men familjen flyttade till Libyen, en diktatur där Gaddafi styrde med järnhand. Hon berättar att det var en helt annan kultur där. Livet och vardagen begränsades, dels på grund av att media censurerades, dels på grund av att flickor inte hade samma frihet som pojkar.
Hind var en pojkflicka och hade gärna lirat fotboll med grabbarna, men fick snällt stanna hemma. I stället fick hon som sjuåring videospel för att inte hitta på bus och då kunde hon genom spelen delta i sporter såsom golf, tennis och biljard.
– Jag fick en dörr till olika aktiviteter. Jag kunde klättra och skjuta saker.
Hon fick också tillträde till världen och besökte länder som Japan, USA och Indien.
– Jag lärde mig engelska och geografi, men också strategiskt tänkande.
Som immigrant, spelintresserad och lite nördig blev hon mobbad, men varje vinst när hon spelade gav självförtroendet en boost.
När hon gick vidare till högre studier kom hon in på läkarutbildningen, men bytte till teknik och datavetenskap var helt nytt. Även om hon var bra på spel och maskiner var den branschen stängd där och då för en kvinna. I stället fick hon jobb som personlig chefsassistent på ett brittiskt bolag. Så kom den arabiska våren.
– Antingen kan man se sig som offer och ge upp, men i spel överlever man, säger Hind Toufga och antog utmaningen.
Med äventyrliga Lara Croft som förebild gjorde hon likadant och reste till Brasilien, Ghana, Elfenbenskusten, Indonesien, Malaysia och Turkiet. Hon stannade så länge hon fick, tog enkla jobb och levde månad för månad.
När hon jobbade som försäljare av kristallkronor i Turkiet fick hon ett samtal från Peak Game. Hon utsågs till produktansvarig och arbetade med översättning och anpassning av spel för en arabisk publik.
– Det var mitt första jobb inom spelindustrin.
Hind Toufga kom till Sverige vid 27, läste om gymnasiet och universitet när hon var föräldraledig. När hon gick på SFI (Svenska för invandrare) talade en person om att en liten spelstudio i norr sökte folk. Hon anställdes genast där som produktassistent.
– Jag fick lära mig massor av nya saker på det företaget.
På workshopen om kvinnligt ledarskap deltog 16 kvinnor och en man. De tog upp saker som varit mer eller mindre bekymmer på mansdominerade arbetsplatser i decennier. Hind Toufga kände igen utmaningar hon själv ställdes inför på 90-talet. Hennes råd till de yngre kvinnorna är att tidigt i en relation, om de vill göra karriär och siktar mot toppen, klargöra för sin partner att de förväntar sig delat ansvar vid föräldraledighet och vab.
Deltagarna poängterade också vikten av kvinnliga nätverk och kvinnliga ledare som förebilder.
– Det är väldigt viktigt, men jag tycker vi är dåliga på det oavsett om det gäller spel eller andra kreativa näringar. Därför måste vi bli bättre på att lyfta upp alla de duktiga personer som finns och berätta om dem, säger Hind Toufga.
Hon förklarar att det har hjälpt henne att på sociala medier marknadsföra sig själv.
– Jag investerade i mig själv, lade ut pengar för resor till konferenser för att nätverka och lansera mitt personliga varumärke. Så fick jag jobbet jag har nu. Jag delar gärna med mig av mina tips. Det kan inspirera att ta plats. Om fler gör det, blir det lättare.
Boden Game Changer har vuxit enormt sedan i fjol. Från fem talare hade de nu 22 huvudtalare, varav åtta kvinnor, och 200-250 deltagare.
– Det har varit en jättestor bredd med allt från forskningsinstitut till jättebolag som Google, uppger Mattias Bergqvist, affärsutvecklare på konsultbasis.
Han är övertygad om att branschen blir mycket bättre med flera kvinnor.
– På de högsta, tyngsta bestämmande positionerna är fortfarande en majoritet vita, äldre män, men bland de yngre ser fördelningen annorlunda ut. På Björknäsgymnasiets spelutbildning är det 50 procent tjejer och 50 procent killar i årskurs ett. Framtiden ser jätteljus ut, även om det självklart finns kvar utmaningar.