Från Boden till Kiruna - en nätt liten promenad

Johanna Andreassen, Mariana Männistö och Kristina Lindström hoppas gå i land med sin uppgift. Nämligen att promenera 34 mil från Boden till Kiruna mitt i sommaren.- Vi hoppas också få svar på hur långt man klarar sig utan pengar, säger tjejerna.

Foto:

Boden2008-06-04 06:00
De är glada över den positiva respons som deras skolprojekt redan väckt hos lärarna. En del familjemedlemmar är dock mer tvivlande. De tre 17-åringarna, som gått ut sitt andra gymnasieår, är gamla barndomskamrater som följts åt under skoltiden på Brönjaskolan i Sävast. Johanna Andreassen går i dag på Björknäsgymnasiets samhällsprogram medan Mariana Männistö och Kristina Lindström är klasskamrater på mediaprogrammet i Luleå.
Skrivs och filmas
- Vi var faktiskt ute och promenerade när vi kläckte idén med gångprojektet. Vi valde sommaren för att det är ljust dygnet runt och det kändes säkrare, säger Johanna Andreassen.
- Våra regler är att ta oss till fots hela sträckan och inte betala för mat eller rum, säger Mariana Männistö.
- Om det skulle bli kris, och vi verkligen inte får i oss någon mat så är det ett undantag. En av frågorna som vi ska svara på under resans gång är hur långt man klarar sig utan pengar, säger Kristina Lindström.
Eftersom hon och Mariana går på mediaprogrammet kommer det att fotas, filmas och skrivas flitigt under resans gång. Tjejerna hoppas även få svar på hur gästvänliga norrbottningarna är och hur vandrare blir bemötta.
- Vi ska också ta reda på hur kroppen påverkas både psykiskt och fysiskt efter 34 mil till fots, säger Johanna Andreasson.
Vältränade
Fast tillräckligt vältränade borde de vara. Johanna och Mariana spelar innebandy med IBK och Kristina handboll med Kroken.
- Tränarna kan åtminstone inte klaga på att vi inte sköter sommarträningen om vi går till Kiruna. Dessutom är det bra att slimma sig inför bikinisäsongen, säger tjejerna.
Just nu pågår arbetet med att ragga sponsorer. Målet är att klara promenaden, som startar den 30 juni, på sex dagar. I färdplanen ingår dagsetapper på mellan 5-7 mil. Tjejerna övernattar i Töre, Överkalix, Torrivara, Gällivare, Svappavaara och Kiruna.
NSD kommer att hänga på tjejernas långpromenad på www.nsd.se där de kommer att blogga om vad som händer under resans gång.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om