Fotbollsprojekt ska ge ökad befolkning

Bodens näringslivsförvaltning hoppas få befolkningskurvan att öka igen med två integrationsprojekt.- Vi hoppas Boden BK Fotboll lockar asylsökande till idrottsverksamhet för att få barnfamiljerna att bo kvar, säger näringslivschefen Jeanette Nilsson.

Ola Karvonen och Michael Selini, båda BBK Fotboll liksom Anna-Karin Lundkvist-Monroy och Jeanette Nilsson, båda näringslivsförvaltningen tror på integrationsprojekten." Det kommer att ske en redovisning efteråt för att se hur resultatet blivit.Projekten pågår till årets slut." FOTO: Lena Leffler

Ola Karvonen och Michael Selini, båda BBK Fotboll liksom Anna-Karin Lundkvist-Monroy och Jeanette Nilsson, båda näringslivsförvaltningen tror på integrationsprojekten." Det kommer att ske en redovisning efteråt för att se hur resultatet blivit.Projekten pågår till årets slut." FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2010-06-01 06:00
Senaste siffrorna säger att Norrbotten har större pensionsavgångar än riket, högre medelålder samt färre kvinnor och invandrare på arbetsmarknaden.
Därför kommer näringslivsförvaltningen i Boden att sjösätta två projekt och betala BBK Fotboll en halv miljon kronor för att föreningen håller i arbetet.
- Vi vill erbjuda dessa nya bodensare en så pass spännande och utvecklande idrottsverksamhet att de väljer att bosätta sig i Boden när de får uppehållstillstånd, säger näringslivschefen Jeanette Nilsson.
Fri entré
Med fotbollsprojekten hoppas BBK och Bodens kommun kunna sammanföra ungdomar av olika utländska ursprung med svenska fotbollsungdomar för att undvika en del konflikter i skola och på fritid. I dag har BBK Fotboll spelare från Bosnien, Kamerun och Ghana. I integrationsprojektet som gäller invandrare och asylsökande ska A-lagsspelare ansluta till spontanfotbollen som pågår på Bodenbos kularena på onsdagarna men även föreläsa på SF-skolan och Prästholmsskolan om sina erfarenheter i Boden och Sverige. SFI-elever kommer också erbjudas fri entré vid BBK:s hemmamatcher på Boden arena
All lagidrott bygger ju på ett föräldraengagemang.
- I det här fallet vill inte asylsökandes föräldrar betala för fotboll som barnen ändå kan spela ute på gatan, säger Anna-karin Lundkvist-Monroy, integrationsenheten.
Marknadsföring
BBK:s projektansvar blir därför att se till så att utländska barn informeras och handleds in i stadslagsträningar under vinterhalvåret som sköts i Bodens Fotbollsforums regi.
Det andra integrationsprojektet innehåller en marknadsföringsdel med bland annat fotbollsaktiviteter under juli månad på Björknäsvallen och att utländska barn får se en A-lagsträning och även hälsa på spelarna i omklädningsrummet.
- Vi ska visa att fotbollen är internationell och oavsett varifrån man kommer så ska man kunna spela fotboll på sin nya vistelseort. Vi ska också erbjuda asylsökande barn och de som fått uppehållstillstånd fri träning i åldersadekvata lag, säger BBK:s sportchef Micael Selini.
- Vi har sedan flera år tillbaka haft en bra integration av invandrare i Boden. Vi ser däremot att det kan gå snabbt att integrera ungdomar i samhället genom idrotten, säger Jeanette Nilsson.
Enligt henne pågår integrationsprojekten fram till årets slut och kommer därefter att utvärderas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om