Förvandlingen av Bodens centrumkärna har börjat

Det handlar om en stad i förvandling. Till hösten kommer stommen till den 5000 kvadratmeter stora affärsgallerian att byggas.- Just nu dras fjärrvärme men även vatten- och avloppsledningar in på byggområdet, säger platschefen Mikael Svanberg, Nåiden bygg.

Under onsdagen grävdes det för att kunna lägga ut rör för vatten, avlopp och fjärrvärme på byggtomtenför gallerian.Deta rbetet sköts av Bodens kommuns egna anställda.

FOTO: LENA LEFFLER

Under onsdagen grävdes det för att kunna lägga ut rör för vatten, avlopp och fjärrvärme på byggtomtenför gallerian.Deta rbetet sköts av Bodens kommuns egna anställda. FOTO: LENA LEFFLER

Foto: Lena Leffler

BODEN2008-06-18 15:48

För några veckor sedan togs första spadtaget till Bodens första galleria som kostar 100 miljoner kronor att bygga. NSD var givetvis där och kommer också att följa vad som händer på Bodens centralaste byggarbetsplats med nedslag under byggtiden.
- Det känns positivt att det händer något i Boden tycker jag som bodensare. Nu är vi igång, även om bygget fått avstanna för att det ska dras in olika ledningar under eller i anslutning till fastigheten som ska byggas.
- Det jobbet sköter Bodens kommun och Bodens Energi, säger platschefen Mikael Svanberg, Nåiden Bygg.


I juli blir nästa steg då rivningen av Rondobyggnaden påbörjas. Byggnaden måste bort för att kunna foga samman gallerian med biblioteksbyggnaden. Just nu är inte så många snickare på plats, men totalt sett kommer 50 anställda att jobba med gallerian.
- Vårt byggföretag Nåiden har i dag 15 snickare ute som jobbar på de fyra nya maskinhallarna som byggs vid gamla P 5. Dessa kommer att flyttas över till galleriabygget så småningom, säger Mikael Svanberg.


I september kommer det också att monteras en 50 meter hög byggkran på innergården mellan gågatan och centrumtorget.
- Det blir lättare om kranen står i mitten när vi bygger. Den lyfts på plats och lyfts sedan ut när gallerian är byggd, säger Svanberg.

Han visar NSD runt på byggområdet. I ett hörn av Färgaregatan håller snickaren Kent Kyrö på att såga av armeringsjärn som ska användas vid bygget. Strax intill finns också hans arbetskamrater Joel Thelin,19, och Jens Svanberg,16, som är i full färd med att såga hundratals plywoodskivor som ska användas till grunden. Jens ska börja byggprogrammet till hösten för att utbilda sig till snickare. medan Joel precis gått ut samma utbildning.
- Jag har fått en provanställning av Nåiden. I dag verkar det finnas mer byggjobb. Givetvis hoppas jag få fortsätta, säger Joel Thelin.
När det gäller galleriatomten så gapar i dag ett stort hål på platsen, där det grävts upp gångar där vatten- och avloppsrören ska ned. I anslutning till tomten är det också grävt långa gångar där fjärrvärmerören läggs ned.

Anneli Nilsson, arbetsledare på Bodens Energi står nere i gropen och pratar med svetsaren Lars Lundström, Älvsbyn och hans anställda Kaj Kottelin.
- Det blev väldigt mycket arbete på en gång eftersom fjärrvärmen till gallerian går före annat, säger Lundström, som har egen svetsfirma.


Enligt Nilsson måste det dras om fjärrvärme från affärshuset som revs till intillliggande fastigheter och givetvis till den blivande gallerian.
- Det är viktigt att ha duktiga svetsare med rätta licenser. Fjärrvärmerören måste svetsas ihop i hela systemet innan vi släpper på vattnet. Sedan ska de testas också att de håller för trycket innan vi gräver över rören, säger Nilsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om