Fortsatta problem med bullerskador
Enligt en undersökning som Försvarsmedicincentrum låtit göra har antalet fall av hörselskador minskat inom försvaret. Trots det är bullerskador ett stort problem som ofta beror på slarv eller okunskap.
Foto: Bengt-Åke Persson
Lars Fresker, ordförande i Officersförbundet, tycker inte att siffrorna är fullständigt tillförlitliga.
- Nog har fallen minskat men vi har ju också haft en nergång vad gäller antalet värnpliktiga under de senaste åren och det har säkert påverkat siffrorna en del, menar Fresker.
Ak 5
Enligt rapporten består 85 fall av akuta bullerskador till följd av vapenhantering. Framför allt gäller det skytte med automatvapnet
Ak 5 och Lars Fresker menar att sådana skador ofta är ett resultat av slarv eller okunskap.
- När man skjuter med högkalibriga vapen ska den värnpliktige ha både öronproppar och hörselkåpa på sig. Om man har slarvat med att sätta på sig skydden kan propparna lossna, menar han.
Teknisk utveckling
Enligt rapporten beror majoriteten av skadorna just på att att "hörselskydd bringats ur läge", som det formuleras.
Så har statistiken sett ut de senaste fyra åren trots insatser för att öka kunskapen om hörselskydd och vikten av att använda dem.
- Alla skydd finns ju att tillgå så i slutändan handlar det om att få värnpliktiga och försvarsanställda att förstå hur viktigt det är att använda hörselskydd, säger Lars Fresker men tillägger att det kan finnas säkerhetsrisker med användning av traditionella hörselskydd. Om en soldat använder för mycket skydd kan det innebära att denne inte uppfattar viktiga order.
Men med dagens tekniska utveckling är inte heller det ett skäl gott nog.
- I dag finns det akustiska hörselskydd som bara dämpar höga ljudnivåer vilket gör att man kan samtala lättare, berättar Fresker.
Ett pågående arbete
Under åren 1999-2000 genomförde Försvaret "projekt hörsel" där man tog krafttag mot bullerskadorna. Bland annat skärptes reglerna för bruk av hörselskydd och det investerades i bättre skydd. Nu berörs frågan i försvarets arbetskommitté där man försöker kartlägga bristerna. Bland annat har kommittén fokuserat sig på Nordic Battlegroup för att hitta eventuella brister i skyddsutrustningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!