Kvinnlig plikt 42 år: "Fortfarande ger trosor skavsår"

Hoa Sjöholm och Hampus Gillström i Pliktrådet tycker det går på tok för långsamt att uppnå en jämställd materielförsörjning. "Kvinnor har fått göra värnplikten i 42 år, men än i dag finns det inte trosor som håller måttet", säger han.

Hampus Gillström påpekar, att det inte enbart handlar om kvinnor och män, utan också är en fråga om kroppskonstitution. "Jag och Hampus bär samma utrustning, men vi har helt olika fysiska förutsättningar att klara utbildning och det sätter sina spår", säger Hoa Sjöholm.

Hampus Gillström påpekar, att det inte enbart handlar om kvinnor och män, utan också är en fråga om kroppskonstitution. "Jag och Hampus bär samma utrustning, men vi har helt olika fysiska förutsättningar att klara utbildning och det sätter sina spår", säger Hoa Sjöholm.

Foto: Lena Tegström

Boden2022-11-21 19:12

Hoa Sjöholm och Hampus Gillström är ledamöter i Pliktrådet, som är ett centralt organ för medinflytande för totalförsvarspliktiga. De besökte nyligen A 8 i Boden och eftersom jämställd materielförsörjning är en central fråga diskuterade de bland annat det under besöket. 

– I dag fungerar det inte som det ska göra, säger Hampus Gillström.

– Problemet är välkänt, men det prioriteras inte högt nog centralt för att lösas i närtid. Det märker vi både när vi samtalar med värnpliktiga och förbandsledningar. Materielfrågan behöver puttas uppåt i dagordningen eftersom kläderna och utrustningen man bär påverkar individen direkt, säger Hoa Sjöholm.

Det saknas kläder i rätt storlekar, framför allt i små storlekar, men dessutom håller de befintliga inte måttet, poängterar Hampus Gillström.

– Dels är det gammal utrustning vars skick förbryllar de värnpliktiga, dels tilldelas framför allt kvinnor underkläder som orsakar skav- och köttsår.

Hoa Sjöholm förklarar, att Försvarsmaktens behåar endast finns i small, medium och large. Trosan finns i flera storlekar, men problemet är framförallt modellen och sömmarna i ljumskarna. Tilldelningen på förbanden är dessutom ojämn. Nu hoppas hon och Hampus Gillström, att nästa kull får bra trosor efter löfte av Claes Isoz på Högkvarteret.

I fält undviker kvinnor att dricka för att inte bli kissnödiga och håller sig så länge de kan. Det kan i sin tur leda till urinvägsinfektion.

– Samma med mensskydden, som man undviker att byta tillräckligt ofta på grund av för korta pauser. Det kan sedan slå tillbaka på kvaliteten på utbildningen, säger Hoa Sjöholm och menar, att den sammantagna erfarenheten av materielbristerna, som kanske även orsakat bestående skador eller besvär, i sin tur kan påverka om man väljer att fortsätta inom Försvarsmakten eller inte efter värnplikten.

Både hon och Hampus Gillström är överens om att det går på tok för långsamt.

– Försvarsmakten ska vara en arbetsplats för alla. Man ska känna sig trygg och det ska kännas bra att gå till jobbet. Man ska inte behöva påminnas om skavsår i ljumskarna man drar på sig. Det är förnedrade. Jag var inte ensam om att genomföra värnplikten i kalsonger för att det inte fanns trosor som fungerade, men de går inte att använda ihop med mensskydd, säger Hoa Sjöholm. 

Hampus Gillström påminner om, att antalet värnpliktiga kommer att öka med varje årskull under kommande år. 

– Hur ska Försvarsmakten tillse att alla värnpliktiga får vad de behöver när de inte ens idag klarar det. Vi får ofta höra att de jobbar på det, men inte så mycket mer än så. 

Hoa Sjöholm förstår, att det råder materielbrist, men anser att det inte rättfärdigar att Försvarsmakten inte synligt agerar nu för dem som påverkas idag.

– Det kommer en ny uniform, Nordic combat uniform, men det kommer att ta tid att införa. Samtidigt behöver Försvarsmakten se till att godtagbara temporära lösningar tas fram. 

Arbetet med den nya uniformen har pågått sedan 2015.

– För att behålla så många värnpliktiga som möjligt inom Försvarsmakten efter avslutad utbildning behöver man kunna leva upp till löftena att materielfrågan ska lösas. Då räcker det inte med att under flera verksamhetsår säga att det är på väg, avslutar Hoa Sjöholm.

Mammauniform

Militär personal har efterfrågat uniform för gravida.

I det nya uniformssystemet Nordic Combat Uniform kommer det inte att ingå mammauniformer. Anledningen till det är att systemet enbart är tänkt att användas vid fälttjänst och strid. 

Däremot pågår ett arbete med att ta fram ny arbetsdräkt och tjänsteuniform för alla. I dessa två system kommer persedlar för gravida att ingå, uppger Claes Isoz på Högkvarteret. Han är Försvarsmaktens logistikchef och ansvarig för all personlig utrustning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!