Fortfarande oklart var giftet är på väg

SGU, Sveriges geologiska undersökning, slutrapport visar att riskläget är oförändrat med "mycket hög risk" för det gamla tvätteriområdet i centrala Boden vid återvinningen.- Det finns fortfarande frågetecken vars föroreningarna är på väg, säger miljöinspektör Holger Hansson-Palo, Bodens kommun.

För ett år sedan fanns Elin Sandström, projektledare vid SGU, Sveriges geologiska undersökningar, för att kontrollera de fyra provrören där man hittat tvättgiftet efter borrningar i marken.FOTO: LENA LEFFLER

För ett år sedan fanns Elin Sandström, projektledare vid SGU, Sveriges geologiska undersökningar, för att kontrollera de fyra provrören där man hittat tvättgiftet efter borrningar i marken.FOTO: LENA LEFFLER

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-03-10 06:00
För ett år sedan larmade SGU, Sveriges geologiska undersökning, att man hittat giftiga tvättkemikalier främst tetrakloreten (PCE) men även nedbrytningsprodukten trikloreten (TCE) i marken från försvarets tidigare tvätteri. Återvinningsmarknaden och posten som ligger i byggnaden fick efter upptäckten sin inomhusluft mätt och provtagningen visade att ingen giftig gas trängt in i byggnaderna.
Ramböll är nu klar med slutrapporten eller den kompletterande undersökningen om främst föroreningsspridningen. Enligt den ser spridningen i huvudsak vara begränsad till tvätterifastigheten.
Grunden - ett lock
Byggnadsgrunden fungerar som ett lock som fångar den lättflyktiga vinylkloriden. Men det finns några orosmoment som gör att området fortfarande klassas som högsta riskläge:
4 Ingen vet om föroreningen är på väg österut eller om den stannat runt byggnaden.
4 Den höga PCE/TCE kvoten vid grannfastigheten är svårtolkad. Det kan finnas en okänd föroreningskälla eller skett en snabb transport av föroreningar via dagvattensystemet eller att ledningsgravarna längs Garnisonsgatan sprider PCE innan den hinner brytas ned.
4 Även rådande markförhållanden kan motverka nedbrytning så kallade aeroba förhållanden.
Enligt Ulf Winnberg, SGU, ser han Bodens föroreningar som ett prioriterat objekt för åtgärder.
- Riskläget 1 som området fortfarande klassas som innebär dock mycket stor risk, men SGU har inte i dagsläget något uppdrag att vidta efterbehandlingsåtgärder, säger Winnberg.
Försvaret får betala
- Det är ju försvaret som haft tvätteriverksamhet och betalat förstudien och även får bekosta saneringen. En huvudstudie kan svara på vilken typ av sanering som både är miljömässigt och ekonomiskt motiverad, säger miljöinspektör Holger Hansson-Palo, samhällsbyggnadskontoret.
I slutrapporten föreslår Ramböll två tänkbara huvudsaneringsstrategier för området nämligen utgrävning/schaktning där jorden och föroreningen tas bort som går på två till tre miljoner kronor eller in-situ metoder där föroreningen bryts ned kemiskt eller biologiskt som är dubbelt så billigt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om