Försvunnen på väg att dödförklaras

Mikael Simonsson, 45, som försvann i Harads utanför Boden förra sommaren "är med hög grad av sannolikhet" död. Hans närstående har i somras begärt en dödförklaring hos Skatteverket. "Frågan är om vi någonsin får ett svar vad som hänt Mikael", säger systern Helena Strömgren.

Mikael Simonsson har varit försvunnen sedan den 11 juli 2020. Nu har hans anhöriga ansökt om att få honom dödförklarad av Skatteverket.

Mikael Simonsson har varit försvunnen sedan den 11 juli 2020. Nu har hans anhöriga ansökt om att få honom dödförklarad av Skatteverket.

Foto: PRIVAT

Boden2021-10-11 18:46

Det har snart gått 15 månader sedan 45-årige Mikael Simonsson försvann. Det var den 10 juli förra året som han fick skjuts av sin pappa till stugan i Notsel utanför Harads.

Under lördagen hade familjen kontakt med honom i telefon. Det var det sista livstecknet och Mikael anmäldes försvunnen dagen efter. Med hjälp av helikopter, drönare, hundar och dykare har polisen sökt i terräng och vattendrag. Missing People har genomfört flera sökinsatser med frivilliga uppe i Notsel. Den största insatsen ägde rum i oktober för ganska precis ett år sedan.

– Missing People har även gjort några insatser i sommar i form av internsök. Även då i Notsel, bland annat har man återigen sökt med specialutrustning i vattnet. Det har inte gett något resultat, säger hans syster Helena Strömgren.

I dag har familjen ställt in sig på att Mikael inte längre är vid liv.

Helena Strömgren har fått all Mikaels post skickad till sin adress sedan försvinnandet.

– En dödförklaring blir ju en form av avslut på vissa saker, som till exempel hans post och andra saker. Men något riktigt avslut för efterlevande blir det inte så länge han inte hittas, säger hon.

Enligt Helena Strömgren skickade familjen in en ansökan i sommar då det var ett år sedan Mikael försvann. Nämnden för dödförklaring hos Skatteverket hade uppe ärendet i september.

– Vi har därefter fått reda på att det skulle gå ett halvår efter nämndemötet. Så Mikael kommer då att formellt dödförklaras under våren 2022, säger hon.

Har ni någon teori om vad som ligger bakom Mikaels försvinnande?

– Nej, vi anhöriga är lika frågande fortfarande vad som kan ha hänt min bror.

Vad händer när dödförklaringen är klar?

– Vi kan inte hålla en begravning när det saknas en kropp utan man kan ha en minnesstund. Vi har inte bestämt än hur vi ska göra, säger Helena Strömgren.

Kriminalkommisarie P-O Andersson har varit den som haft kontakten med anhöriga. Enligt honom kommer inte ärendet med Mikael Simonssons försvinnande att läggas ner, även om han dödförklaras.

– Mikael kommer fortsatt att finnas i vårt register över försvunna. Inkommer nya uppgifter så följer vi upp dessa med en förhoppning att få en förklaring, säger P-O Andersson.

Sökgruppen som skulle söka vid vattnet samlades vid fiskestugan där Mikael Simonsson försvann i juli 2020.
Sökgruppen som skulle söka vid vattnet samlades vid fiskestugan där Mikael Simonsson försvann i juli 2020.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!