– Det märker man dels på övningsverksamheten som är mer utvecklad, komplex och avancerad i dag. Värnpliktens återaktiverande innebär att vi får verksamhet som i Boden och den framtida personalförsörjningen får en bättre grund, men också att vi får en bra grund sätta upp fungerande krigsförband, säger försvarsministern som besökte Norrbottens regemente, I19, och Artilleriregementet, A9.
Han fick träffa insatsförbandet som utbildas för att sättas in i Mali vid årsskiftet, artilleribataljonen och Norrbottens pansarbataljon.
– Det är viktigt att kunna prata både med dem för att få höra hur de upplever utvecklingen inom svensk försvarsmakt och hur man ser på sitt arbete. Jag tycker att jag möter en positiv anda bland de jag möter, säger Peter Hultqvist.
Angående satsningar på försvaret i Boden säger han:
– Politiskt sett förbereder vi nu en tydlig markering genom återupprättat regemente i Arvidsjaur, säger han.
Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna nådde en överenskommelse om försvarsbudgeten. Peter Hultqvist:
– Det vi kommit överens om är en utökning med 25 miljarder fram till 2025 och innebär en nivåhöjning på 40 procent av försvarsbudgeten så det är stora pengar.
Borde inte en del av de pengarna satsas på gamla, barn och sjukvård?
– Visst, men det är också så att det satsas pengar på gamla barn och sjukvård, så allt är en balans. Vi har ett nytt säkerhetspolitisk läge som gör att vi måste bygga ett nationellt försvar som är starkare. Man ska ha klart för sig att vi också vill utveckla den civila sidan.
– Där är det ju så att Försvarsmakten nu under coronakrisen samarbetat mycket med de civila myndigheterna och vi har också sett hur Försvarsmakten samarbetat tidigare med olika delar av den civila sidan i och med skogsbränder så man gör också stora insatser på den civila sidan, säger Hultqvist.
Coronakrisen har också gjort att frågan om beredskapslager blivit högst aktuell.
– Det är självkart en fråga som måste hanteras när man utökar civilförsvaret och totalförsvaret. Det är något som man måste ta hänsyn till i de framtida besluten, hur man klarar en bättre försörjningsberedskap. Exakt hur det ska se ut tänker jag inte gå in på, säger Hultqvist.