Skjutfältsgrannar: "Stora förändringar till det sämre"

Anki Sjökvist har tillbringat tid i Kusträsk sedan 1986. Efter att läst regeringens beslut om tillstånd till militär verksamhet på skjutfältet intill konstaterar hon, att det kommer bli tre stora förändringar till det sämre jämfört med de senaste åren.

Johan Öqvist och Anki Sjöqvist  med valpen Greta i Kusträsk.
Hon konstaterar, att Försvarsmakten fått dubbelt så många övningsdygn och tillfällen när de har möjlighet att öva på skjutfältet intill. "Det i sin tur innebar dubbelt så mycket trafik. Det påverkar oss som har stugor här och vägen. Det finns bara en väg dit och därifrån."

Johan Öqvist och Anki Sjöqvist med valpen Greta i Kusträsk. Hon konstaterar, att Försvarsmakten fått dubbelt så många övningsdygn och tillfällen när de har möjlighet att öva på skjutfältet intill. "Det i sin tur innebar dubbelt så mycket trafik. Det påverkar oss som har stugor här och vägen. Det finns bara en väg dit och därifrån."

Foto: Lena Tegström

Boden2022-11-09 06:00

Hon tillägger, att om de varit egoistiska så hade det bästa varit att det inte fanns ett skjutfält alls i Kusträsk, men nu finns det ett.

– När försvaret måste utöka sin övningsverksamhet måste de ha platser där de kan göra det på. Det kommer bli dubbelt så många övningsdygn, som försvaret har möjlighet att öva på skjutfältet. Det i sin tur innebär dubbelt så mycket trafik till och från fältet.

När hon började vistas i Kusträsk ingick alla truppslag utom trängförband i Bodens garnison. Den var Sveriges största och varje utbildningsår kom cirka 5 000 värnpliktiga till stan.

– Halva sjön kunde vara avlyst och man fick inte passera där med båt när det var övning, men det var många år sedan som det togs bort.

En stor förändring är Försvarmakten för tillstånd att öva med stridsflyg.

– Helikopterverksamhet har det varit, men det är sällan jag sett eller hört militärhelikoptrar. Det är klart att lågt flygande Jas kommer att påverka oss när de övningarna pågår, säger Anki Sjöqvist.

Den miljöpåverkan som kan bli en följd av den utökade militära skjut- och sprängningsverksamheten oroar henne.

– Det ska de ju kontrollera, men miljöpåverkan handlar ju inte bara om vattnen. Även bär och svamp påverkas av den ammunition som sprids i naturen. Det är ju fina skogsmarker ute på skjutfältet, som man kan vara i när försvaret inte är där.

Tommy Stenberg är bofast i Kusträsk och minns hur det var när det övades som mest på skjutfältet.

– Då sköt de som tusan.

Han tror inte sannolikheten är så stor, att Försvarsmakten kommer börja skjuta mycket igen och tycker inte att det är så farligt idag, men tillägger att det ibland är mycket skjutningar.

– Jag förstår inte varför de ska skjuta på helgerna. Det blir jag irriterad på. De kan ju skjuta på vardagarna.

Martin Nordlander har fritidshus i Kusträsk och förväntar sig en förändring i och med att Försvarsmakten nu rustar upp.

– Jag har tänkt på vad det kan innebära för oss. Vi har haft stugan i ganska precis tio år nu.

Under den perioden har det varit betydligt mindre övningsverksamhet.

– Den tidigare ägaren sa, att de nästan aldrig hört något, men jag har märkt av det mycket när man är här ute på helgerna. Frågan är hur mycket mer man kommer att märka av det och om det blir mycket under helgerna.

Karta: Kusträsk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!