Försvaret bromsar kommunens planer

Bodens kommun har pekat ut 100 områden där den vill tillåta bebyggelse i strandnära lägen. Syftet är att skapa attraktiva tomter och gynna utvecklingen på landsbygden. Nu sätter försvaret käppar i hjulet för kommunens planer.

Ett av de områden där kommunen föreslår lättnader i strandskyddet är Sandidan, men försvaret säger nej. Handläggare Linus Pettersson tillsammans med samhällsbyggnadschefen Lars Andersson. FOTO: Lena Tegström

Ett av de områden där kommunen föreslår lättnader i strandskyddet är Sandidan, men försvaret säger nej. Handläggare Linus Pettersson tillsammans med samhällsbyggnadschefen Lars Andersson. FOTO: Lena Tegström

Foto: Lena Tegström

BODEN2010-09-24 06:00
Kommunens förslag är ett tillägg till översiktsplanen.
Det finns ett generellt strandskydd på 100 meter. Den nya lagen ger kommunerna möjlighet att peka ut områden där det förekommer lättnader i strandskyddet.
Blankt nej
I förslaget pekas 100 områden ut i hela kommunen. Det handlar mycket om utbyggnad och förtätning på ställen, som redan är bebyggda. Det finns också nya områden.
Försvaret har yttrat sig och säger nej till nästan en tredjedel av de områden som kommunen pekat ut. I 29 fall är det blankt nej. Det är strandnära områden som ligger i Sävast-Mockträsk, Alträsk-Vändträsk, Vittjärv-Buddbyn, Bredåker-Kusträsk-Rasmyran och ett område i Svartlåbygden.
I tre utpekade områden i Holsvattnet kan försvaret tänka sig "en eventuell möjlighet till utveckling", men kräver samråd för att avgränsa områdena.
Handläggaren på Högkvarteret i Stockholm, arkitekt Jakob Gille, skriver att en utveckling av fritidsbebyggelse och fast boende begränsar framtida prövningar av försvarets miljötillstånd.
"Djupt olyckligt"
Han slår fast, att i Bodens västra del sätter militärens verksamheter stora gränser för vad man kan göra.
- De säger nej till områden, som folk är mest intresserade av och där det finns störst efterfrågan. Det tycker jag är djupt olyckligt, säger Lars Andersson, chef för samhällsbyggnadskontoret.
Han menar, att försvaret säger nej till ett flertal områden där kommunen skulle kunna få dispens från strandskyddet utifrån landsbygdsutveckling.
- Det här är ett verktyg vi ska kunna använda för att underlätta det.
Lars Andersson säger, att vissa ställen gränsar till en del områden som berörs av en pågående miljöprövning. Han kan förstå att de har synpunkter just där.
Mycket förvånad
- Men de har tagit till i övermått och vi vet inte vad de har utgått från. I dagsläget är det svårt att förstå varför de säger nej. Jag tror inte de haft någon dialog med lokala företrädare inom försvaret här. Vi ska begära in ett förtydligande.
Även kommunalrådet Olle Lindström (M) är mycket förvånad.
- Särskilt med tanke på att länsstyrelsen sagt att vi gjort ett bra jobb. Sedan har de inte tagit ställning till förslaget, men de ansåg att underlaget vi har lämnat är bra.
Han påpekar, att de diskussioner kommunen haft med försvaret har varit hyggliga.
- Det här är en arkitekt från Högkvarteret som yttrat sig. Vi måste ha fortsatta diskussioner med försvaret och kommer att ta kontakt med dem, säger Olle Lindström.
Kommunen hade tänkt ställa ut förslaget, men måste nu avvakta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om