Solen sken och förväntan låg i luften under pårustningen när soldaterna fick ta emot sina uniformer. Sommartid bär de modell 90 lätt, en luftigare modell med ärmar som går att kavla upp. En som redan fått sin uniform är Madelen Bergendorff, 19 år från Tingsryd. Hon har sett fram emot den här dagen.
– Det känns väldigt bra. Det kommer nog bli ett stort äventyr, säger hon och bär iväg väskan hon just blivit tilldelad.
Bortsett från uniformen innehåller den sängkläder, träningskläder och underkläder. Försvarsmakten är inget nytt för Madelen Bergendorff, hon har tidigare varit med i deras ungdomsverksamhet. Det vill säga kurser för ungdomar som är intresserade av Försvarsmakten. Därför kändes det som en självklarhet för henne att göra grundutbildningen när hon blev inkallad. Att det blev just i Boden är inte heller en slump.
– En av mina instruktörer på ungdomsverksamheten pratade gott om Boden. Jag har hela tiden varit inställd på att göra grundutbildningen här, säger hon.
Sedan 2010 har värnplikten varit vilande, då var de som i dag är värnpliktiga 11 år. Under 2014 togs repetitionsutbildningen åter i bruk och 2017 beslutades att återinföra grundutbildningen. Under 90-talet när allmän värnplikt rådde fanns 3000 soldater i Boden. Pansarbataljonens chef, överstelöjtnant Rickard Daleke berättar att det inte är någon skillnad på att göra grundutbildningen i dag jämfört med då.
– En skillnad är väl att förkunskaperna inte är samma som för 20 år sedan, exempelvis orienteringskunskaperna. En annan skillnad är att det inte är samma omgivning. Vi förbereder dem med utbildningsplaner, vi ser till att bygga upp dem fysiskt, exempelvis att gå i kängor, säger han.
Majoriteten av de som rycker in är inkallade och några är frivilliga. Sebastian Frölander från Boden är en av dem som blivit inkallade. För någon vecka sedan tog han studenten från teknikprogrammet och nu väntar elva månader som stridsvagnschef. Något han har blandade känslor inför.
– Samtidigt som jag sett fram emot det är jag nervös. Jag kunde knappt sova i natt, det är en stor dag, säger han och gör sig redo för inskrivning.
Att bli stridsvagnssoldat är utmanande. Det kräver att du ska kunna orientera rätt samtidigt som du ska prata i radio och leda vagnen.
– Du ska helt enkelt klara av att göra flera saker samtidigt, det passar nog inte alla, säger Rickard Daleke.