Försök inleds för att öka gasproduktionen

Glykolen som används för avvisning av planen på Kallax ska tillföras Bodens biogasanläggning på försök.- Glykolen som pumpas in till reningsverket ska ge ett betydande gastillskott, säger ordförande Göran Hedberg, miljö- och byggnämnden.

BODEN2010-02-10 06:00
Nämnden tog upp ärendet på gårdagens sammanträde. Det är tekniska förvaltningens VA-avdelning som i januri kommit in med en anmälan om att under en försöksperiod ta emot propylenglykol i biogasanläggningen. En utvärdering av försöket ska göras och lämnas till nämnden efter avslutad försöksperiod.
Öka gasproduktionen
- Propylenglykolen används vid avisning av flygplan. Enligt anmälan finns det ett behov av att öka gasproduktionen främst för leverans av fordonsgas till kollektivtrafikens bussar.
Tekniska i sin tur tar glykolen från Kallax där den används för avisning av planen. Tekniska förvaltningen kommer att börja med att använda 1000 liter.
- Målet är att pumpa in lite i sänder, cirka 50 liter, för att kunna följa upp processen. Går allt väl så sätter man i mer, säger sjukvårdspartisten Göran Hedberg.
Underskott i budgeten
Gårdagens nämnd behandlade också det ekonomiska läget. Hade det inte varit för bostadsanpassningens kostnader på minus 2,5 miljoner för 2009 hade nämnden gått en miljon plus. Nu blir underskottet i stället 1,5 miljoner.
Nämnden tog också ett beslut om tillsyn av receptfria läkemedel som i dag får säljas av affärer och bensinstationer.
- Tillsynen faller på miljö- och byggnämnden. I dag har vi ju tillsyn av försäljning av tobaksvaror. Hur vi ska hantera receptfria läkemedel i vår tillsynsverksamhet vet vi inte än för det är ganska nytt. Frågan är om vi ska göra tillsyn efter anmälningar eller genomföra någon regelbunden tillsyn, säger Hedberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om