Boden hade landets tredje största militärmusikkår under åren 1915-1972 innan den lades ner. Sedan var det tyst under en lång tid innan frågan aktualiserades igen för 15 år sedan.
– Vi var nära att få igenom det här då, så var känslan, men då började man skära i försvaret så vi la ner det, berättar Åke Sundberg, ordförande Bodens orkesterförening.
Nu är frågan om en musikkår högaktuell igen. Dels på grund av den industriella utvecklingen men kanske främst på grund av den militära uppbyggnaden och medlemsskapet i Nato.
– Satsningen på uppbyggnad av försvaret och alla internationella kontakter som kommer att komma hit med anledning av Natomedlemskapet är en stor anledning. Det kommer att komma yrkesmilitärer och politiker och då måste man har en professionell kår som tar emot dem, man kan inte ha någonting annat, säger Åke Sundberg.
Arbetsgruppen för en musikkår i Boden har stark draghjälp av en riksdagsmotion där språkrörskandidaten och tidigare kulturministern Amanda Lind tillsammans med partikollegor anser att regeringen bör se över möjligheten till en professionell militärmusikkår i norra Sverige. Precis som den lokala arbetsgruppen pekar man på att ingen av arméns heltidsanställda musikkårer är lokaliserad i norra Sverige och att behovet kommer öka i takt med att nya förband etableras.
"En möjlig lokalisering för av en ny professionell musikkår inom Försvarsmusiken skulle kunna vara Boden. Boden utgör redan ett nav för försvaret och står i centrum för de nya industrietableringarna i norr. Boden var tidigare hemvist för Arméns Musikkår Norrland som lades ner 2001, vilket har medfört att nuvarande förband i Norrland sällan eller aldrig får tillgång till professionell militärmusik då de tre militärmusikkårerna är bundna till södra Sverige", skriver de i motionen.
– Man vet ju aldrig hur det kommer att sluta men nog känns det som att vi har medvind just nu, säger Åke Sundberg.
Hemvärnets Musikkår Norrbotten utför uppdrag på frivillig basis och är positivt inställd till en professionell musikkår.
– Vi, som alla hemvärnssoldater, har avtal som innebär att vi genomför ett antal dagar varje år. Ungefär hälften av de uppdrag som vi utför sker på vardagar, säger P-O Lindström, Kårchef Hemvärnets Musikkår Norrbotten.