Men historien tar sin början långt tidigare i Johan Jansson barndom när han var hemma hos sin mormor och morfar. Han rotade i en låda där det låg delar av en fiol.
– Morfar kunde laga allt och jag frågade honom om han inte kunde laga den. Han svarade ”så småningom” och berättade att hans farfar byggt den.
Han återvände till fiolen för han tyckte det var så spännande att man kunde göra ett instrument. Johan Jansson morfar hette Bror Engström och var en mångsysslare.
– Många år senare lagade han den när han var 85 år.
När morföräldrarna gått bort fick Johan överta fiolen och började fundera på vem morfars farfar, Nils Johan Engström, var. På nätet hittade han en person som släktforskat på den grenen, som han följde, och plötsligt hittade han 1708 en Olof Jacobsson.
– Där stod det "halshuggen" och jag tänkte vad i fridens dagar.
Då gick han in på ett forum om släktforskning i Norrbotten och frågade om någon kände till vad som hänt.
Det fanns det. Rättsfallet står omskrivet i Boken om Sävast och en person bekräftade att Olof Jacobsson var Johan Jansson släkting.
– Det var min morfars farfars farfars farfars farfar.
Dramatiska saker som har hänt är ofta omskrivna i skillingtryck så han frågade Karin Strand, chef på Svenskt visarkiv, men hon hittade ingenting. Han hittade domen i Riksarkivet.
– Där framgår hela historien, att Olof som blivit änkling två gånger får hjälp av den sista hustruns syster att ta hand om barnen, en tio-årig son och en sex-årig dotter. Ella Erichsdotter heter hon och är drygt 20 år och Olof är 50, men de fattar tycke för varandra.
Ella blir gravid och Olof försöker få gifta sig med henne i samförstånd. Olof Jacobsson är tolvman, det vill säga nämndeman i Sävast. Hans son från första äktenskapet, Nils Olofsson, bor också på gården med sin fru och vägrar låta pappan gifta sig.
– Om jag förstår saken rätt så hotade han med att splittra gården.
Ella går till kyrkoherde Uneus, som säger att hon måste gå till länsman och berätta. År 1699 införde Karl XII mosaisk lag, som bygger på gamla testamentet. Paret åtalas och Olof Jacobsson, som är känd för sitt stilla och hederliga leverne, är djupt ångerfull. Han beklagar under gråt sitt olycksöde. Han medger att han var lite drucken, men säger att han ämnat ingå ett tredje äktenskap "med ära".
– Det som hänt anses då som fruktansvärt grovt. Jag tror det beror på att han var nämndeman, men framför allt för att det anses att han vara nära släkt med Ella. De är ju egentligen inte minsta släkt, men Olof är ju Ellas svåger. Därför bedöms det som ett gravt släktskapsbrott.
Den 10 oktober 1708 döms därför båda till döden för äktenskapsbrott, men eftersom Ella Erichsdotter är gravid kan de inte avrätta henne förrän barnet är fött.
– Kan du tänka dig den graviditeten? Bara några veckor efter att barnet är fött så halshuggs de.
Det är den 12 december och de begravdes samma natt norr om kyrkan på kyrkogården. Ett två veckor gammalt spädbarn med namnet Jakob blir föräldralös och Olofs två andra barn förlorar far och moster.
Vet du vad som hände med Jakob?
– Nej, men jag har frågat, säger Johan Jansson.
Nils bodde kvar på gården, blev nämndeman som sin far och begravd på hedersplats i kyrkans kor, som en storbonde.
– Två generationer efter hemske Nils, som jag kallar honom, splittrades gården och min släkt flyttade till Harads. 1863 blev det laga skifte och gården blev överflyttad till Södra Harads.
Nu bor Johan Jansson med sin familj i Lillån och där finns även hans morfars fiol. Cirkel är sluten.
Eftersom det inte fanns något skillingtryck om den hemska historien om Olof och Ella skrev Johan 314 år för sent visan Den sorgesamma berättelsen om Ella Erichsdotter och Olof Jacobsson. Den har 13 verser.
– Det blev en pastisch och en flört med gammalt språk, för att få sorgliga saker hända-känslan.
Johan Jansson, som också är projektledare för Sommarljus visfestival, har för avsikt att till årets festival den 9 juli på Laxholmen spela in skillingtrycket om Olof och Ella med avsikten att sälja det för en tjuga.
– Trycket utgör samtidigt en lott.
Festivalen gästas av Jakob Hellman, Anna-Lotta Larsson, Claes Phil, och Stefan Ringbom med fler flera.
Det gemensamma släktskapet med skidskyttedrottningen står att läsa om på nätet. Texten har rubriken ”Magdalena Forsbergs släkt – från halshuggning till VM-guld" och det framgår att hon är släkt med Olof Jacobsson i Sävastbyn.