Kraftiga PFAS-föroreningar stoppar upp utveckling

Kraftiga PFAS-föroreningar på före detta militärområde stoppar utvecklingen av arenaområdet. "Vi har köpt det för att kunna utveckla för industriändamål och nu har vi problem med det", säger Lars Andersson, plan- och exploateringschef.

Farliga PFAS-föroreningar följer med yt- och dagvatten till närliggande vattendrag; Svartbyträsket och Bodån. De har dessutom spridits till grundvattnet, även nedre grundvattenzonen är påverkad. "Därför är det viktigt att ha koll på hur grundvattnet rör sig", säger Lars Viklund, miljö- och byggchef i Bodens kommun.

Farliga PFAS-föroreningar följer med yt- och dagvatten till närliggande vattendrag; Svartbyträsket och Bodån. De har dessutom spridits till grundvattnet, även nedre grundvattenzonen är påverkad. "Därför är det viktigt att ha koll på hur grundvattnet rör sig", säger Lars Viklund, miljö- och byggchef i Bodens kommun.

Foto: Magnus Pehrsson

Boden2024-04-21 06:00

Inom arenaområdet och på Kårbacken har Bodens kommun som markägare och Försvarsmakten som tidigare verksamhetsutövare genomfört omfattande provtagning på 100-tals punkter under åren 2018-2024.

Lars Viklund, miljö- och byggchef i kommunen, förklarar att Försvarsmaktens syfte är att lokalisera källområden och spridningsvägar med målsättning att ta fram åtgärder för efterbehandling.

– Försvarsmakten ska komma med en rapport, en slags historisk inventering, som förväntas inkomma före sommaren. De väntas även komma med sin rapport om undersökningarna under 2023 då. Efter sommaren ska Försvarsmakten påbörja en riskbedömning. Sedan ska det tas fram en plan för vilka åtgärder man ska vidta.

undefined
Hela området, arenaområdet och Kårbacken, omfattas av en skyldighet, innan man får påbörja arbeten, att till kommunens miljökontor inlämna anmälan enligt förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

Lars Viklund uppger att Försvarsmakten ska upprätta ett kontrollprogram för dagvattenspridningen till Bodån och utifrån mätningarna ta ställning till om det krävs någon form av rening av dagvattnet för att inte sprida föroreningen.

Spridning av PFAS från det gamla militärområdet och kommunens räddningstjänst belastar också Svartbyträsket via Nylandsbäcken.

– När det gäller räddningstjänsten är det gjort provtagningar och det förväntas komma en rapport i närtid.

Bodens kommun är inne i en expansiv fas i och med stålverkets etablering i Norra Svartbyn och vill utveckla arenaområdet. Flera företag har visat intresse för att bygga där. Så syftet är även att utreda både möjligheter och hinder för fastighetsetablering.

undefined
Lars Andersson, plan- och exploateringschef, tycker det är rimligt att Försvarsmakten också ansvarar för efterbehandlingsåtgärder för PFAS-föroreningarna inom hela området.

– Det handlar om att vi vill göra detaljplaneändringar för att kunna utveckla användningen av marken, säger Lars Andersson, som tycker att Försvarsmakten har ett ansvar att se till att föroreningen inte sprids vidare från källorna och begränsa spridningsvägarna.

Dessutom, menar han, är det rimligt att Försvarsmakten i egenskap av tidigare verksamhetsutövare för den verksamheten som orsakat föroreningarna också ansvarar för efterbehandlingsåtgärder för PFAS-föroreningarna inom hela området.

undefined
Inom arenaområdet och på Kårbacken har Bodens kommun som markägare och Försvarsmakten som tidigare verksamhetsutövare genomfört omfattande provtagning på 100-tals punkter under åren 2018-2024.

Som det nu är fick kommunen exempelvis backa i samband med detaljplanearbetet inför företaget Fällknivens planerade etablering på grund av problematiken med PFAS.

– Vi har ju förvärvat området för att utveckla det för annan verksamhet och nu kan vi inte det, säger Lars Andersson.

Bodens kommun har framfört att de vill påskynda processen, men har samtidigt ingen möjlighet att förelägga Försvarsmakten åtgärder, eftersom de har en egen tillsynsmyndighet.

Kommunen försöker själv hitta tillvägagångssätt för att komma vidare. Det arbetet inbegriper även dragning av vatten- och avlopp samt fjärrvärme till nya verksamheter. 

Hela området omfattas av en skyldighet, innan man får påbörja arbeten, att till kommunens miljökontor inlämna anmälan enligt förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.

Vad det krävs för kontroller för att inte sprida föroreningen beror på vad det är för åtgärder man ska genomföra. Kommunen behöver titta på risker och vilka åtgärder som behövs för att förhindra ytterligare spridning. Något som kan både försena och fördyra projekt, vilket medför högre risker även för en exploatör.

Kort fakta om PFAS

PFAS är ett samlingsnamn för tusentals olika ämnen med liknande kemisk struktur. PFOS och PFOA är två av de mest kända PFAS-ämnena.

Det finns förhöjda värden av PFAS och PFOS i abborre i Svartbyträsket visar Bodens kommuns provtagning. Kommunen avråder därför från att äta fisk från sjön.

PFOS lagras lätt in i fisk och den allra största delen PFOS, som människor får i sig kommer från den fisk de konsumerar.

Kunskapen om PFAS skadliga hälsoeffekter kommer framförallt från studier av PFOS och PFOA. De kan framkalla cancer och kan även störa reproduktionen. Båda är numera förbjudna över vissa halter inom EU.

Det som är gemensamt för PFAS är att de är mycket svåra att bryta ned. Vissa av dessa ämnen kan ha skadliga effekter för människa och miljö. Dessa kan även ge hormonstörande effekter, vilket kan få konsekvenser för nästkommande generationer.

Svårigheten att bryta ner PFAS i kombination med att många av ämnena är vattenlösliga och rörliga i mark innebär spridning lång tid framöver och under ämnets hela livscykel.

Karta: Kårbacken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!