"Förlorad arbetsglädje"

"Den förlorade arbetsglädjen beror på att avveckling har ersatt utveckling". Det tycker en gymnasielärare i den enkät som Lärarförbundet i Boden skickat ut efter den senaste personalnedskärningen.

Anita Ekerljung.

Anita Ekerljung.

Foto: Lena Leffler

BODEN2010-01-14 06:00
Lärarförbundet har fått 155 svar. Svaren kommer från personal inom gymnasiet, grundskolan och förskolan. Lärarförbundet har 600 medlemmar i Boden.
- Det var många medlemmar som ringde och ställde frågor utifrån sin arbetssituation så då tänkte vi att frågan borde lyftas på bred front genom enkäten, säger Anita Ekerljung, Lärarförbundet.
Sämre miljö
- Vi har inte fått in några svar från Sandenskolan, Gärdesskolan och Unbyn trots att det även gått ut påminnelser. Gymnasieskolan visade också dålig svarsfrekvens. Vi har 100 medlemmar där och bara tio svarade. Det kan ha berott på olika orsaker, eller kanske helt enkelt på att personalen inte orkat, säger Anita Ekerljung.
Hennes bild av svaren är att medlemmarna generellt upplever att den totala arbetsmiljön blivit sämre.
Några kommentarer ur enkäten är bland annat följande:
4 Ökad arbetsbelastning på grund av att vi får inte ta in vikarie de två första dagarna, så man får hoppa in och täcka upp för varandra. På fem veckor täckte vi 50 timmar.
4 Stor grupp, många barn med särskilda behov. Räcker inte till under dagen. Påverkar även ork för för- och efterarbete. Minskad arbetsglädje.
Förskräckligt
- Många har fått högre belastning och mer att göra i barngrupperna när personalen blivit färre. Med enkäten vill vi signalera att folk går på knä. Hur ska det då bli om man plockar bort ännu fler, vilket är tanken. Det är förskräckligt hur arbetsmiljön blivit, säger Anita Ekerljung.
Hon har redogjort för enkäten i skyddskommitén. Nästa steg blir att informera politikerna i barn- och utbildningsnämnden.
- Det är till syvende sist ändå politikerna som bestämmer., säger Ekerljung.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om