Zpark utvecklades i företaget Grepits regi (se faktaruta).
Andreas Lundqvist, operativ chef, förklarar att de ser på tekniken som en funktion och tittar på vad de kan möta för behov utifrån ett miljöperspektiv, till exempel när det gäller laddstolpar till bilar. Företagets ambition är att erbjuda funktion som bygger på lika värde. Deras laddstolpe gör därför ingen skillnad på den som har råd med en elbil och den som inte har det.
I Norden har länderna byggt upp ett system för att kunna värma bilar. Dels för att få dem att starta när det är riktigt kallt, dels för att de ska vara varma vid avfärd.
– Vi vill använda den investeringen, utan att gräva upp och bygga nytt. Vi går mot en utveckling där bilarna drivs med el eller delvis med el, men vi är i ett tidigt skede även om det säljs fler elbilar idag än vad det säljs fossila bilar, säger Andreas Lundqvist.
Zpark har byggt upp en laddinfrastruktur, som bygger på befintligt system.
– Vi har byggt ett system som gör att det finns möjlighet att uppgradera befintlig motorvärmarhuv med båda funktionerna och styra dem på ett smart sätt. Man kan ladda elbilen, värma en vanlig bil och göra både och med en hybrid, men det är viktigt att man gör det hållbart.
Då behöver man kunna styra systemet och de olika funktionerna individuellt. En Zpark duo har två platser. Varje plats har en QR-kod, som användaren loggar in med genom att scanna i en app. Genom appen får man tillgång till platsen och kan styra värme och laddning.
Om man endast vill värma sin bil har man tre valmöjligheter. Den minst smarta är att använda funktionen, som en vanlig strömbrytare. Alternativ två fungerar som en timer. Det tredje alternativet är klokast.
– Jag bestämmer när jag ska åka. Då hämtar den väderdata på den plats bilen befinner sig, plockar in datan i systemet och reglerar själv utifrån utomhustemperaturen när värmaren ska starta för att bilen ska vara varm vid avfärd. Är det är för varmt startar den inte alls, säger Andreas Lundqvist.
Systemet går att styra från mobiltelefonen, datorn eller padda. Som användare kan man följa sin statistik och se hur mycket energi man använt. Kopplar man det till sin ekonomi kan man påverka den och därigenom även miljön.
Elbilen fungerar lite på ett annat sätt. Man kan redan i bilen ställa in när man vill börja ladda den, men laddstolpen anpassar sig till hur mycket energi fastigheten i övrigt förbrukar.
– Det vi kommer att släppa är en utökad funktionalitet där man kommer kunna titta på fler saker, säger Andreas Lundqvist.
Man kommer kunna titta på hur mycket bilen är laddad och hur mycket den behöver vara laddad vid en viss tid. Behöver man då inte ha fullt batteri för att man bara ska åka med barnen till fotbollsträningen så kan man välja hur mycket det behöver. Det gör så att säga att man inte ”laddar för kråkorna”.
Zparks laddstolpar går redan idag att sätta på olika lägen så att den alltid kan användas av vem som helst, är privat eller tillhör ett företag och då är låst för alla andra eller kan delas med andra personer knutna till en betalfunktion.
– Om jag till exempel bor vid en skola så kan en lärare därifrån använda min parkering dagtid och betala för sin förbrukning.
Zpark har utrustat en parkering på Boden Business Park med sina smarta laddstolpar, som används på det sättet.