I måndags gick det ut ett brev till syster Karin eller Karin Mogemark. Brevet sammanfattar de händelser som föranlett uppsägningen av syster Karins hemtjänstavtal. När en utförare får ett biståndsbeslut så ska man återrapportera till Bodens kommun när behovet minskar eller när kunden avsäger sig insatser.
– Det har inte skett i Syster Karins fall. I ett fall erbjöds en person dagliga insatser men den hjälpen sades bort för insatser en gång i veckan. Syster Karin har ändå debiterat kommunen elva månader för det tidigare beslutet, säger socialchefen Catharina Liljeholm.
Karin Mogenmark har i en tidigare intervju sagt att hon skjutsat samme kund som saknar körkort till vårdcentralen och hjälpt honom med andra likvärdiga insatser.
– Man kan inte byta ut något mot något annat. Det finns ju rutavdrag och tilläggstjänster utöver vårt biståndsbeslut om kunden så önskar, säger Liljeholm.
Normalt reagerar hemtjänstens kunder om de får en felaktig faktura på biståndet. Så har inte skett här vilket förklaras med att kunden själv inte betalat sina fakturor.
Kontokontroll bevis
Dessa har betalats av Syster Karin enligt en gjord kontokontroll.
– Jag ville hjälpa kunden med fakturorna, så jag har betalat allt ur egen ficka, säger Karin Mogemark, till NSD.
Enligt Socialchefen Catharina Liljeholm är det allvarligt att en företagare tar hand om en kunds räkning för en insats som kunden sagt bort och som inte är utförd.
– Då faller ju vårt kontrollsystem att följa upp att allt är i sin ordning. Är det så att en person inte kan få mat eller betala sina räkningar så är man även skyldig att informera, får då kanske det behövs gode man.
I Syster Karins fall finns även andra fall med förändrat biståndsbehov som felaktigt fortsatt fakturerats vilket även ingår i utredningen. Mogemark har tidigare lämna egna förklaringar till detta. Hemtjänstföretaget anser att kommunen stoppat ersättningen som ska utgå trots det uppsagda avtalet.
– Ersättningen som minskats är de korrigeringar som gjorts för de kunder där behoven minskat och som inte återrapporterats till oss, säger biståndschefen Gunmarie Bjurholt.
73 000 kronor i krav
I veckan skickar socialförvaltningen en faktura på 73 393 kronor. Det är ersättningen som ska betalas tillbaka av Syster Karin.
– Vi ska även skicka vår utredning till polisen i veckan men myndigheten genomför en egen oberoende utredning, säger Liljeholm.
Enligt socialchefen har socialnämnden delgivits samma utredningsuppgifter som Mogemark och ordförandebeslutet är också utskickat till henne skriftligen den 19 december.
Syster Karin har tidigare hotat med rättsliga åtgärder men hennes ombud vill inte uttala sig i NSD förrän efter mötet den 25 februari i kommunhuset.
– Mötet är på initiativ av oss ifall det fanns några frågetecken att reda ut, säger Liljeholm.
Så kommunen räknar inte med någon stämning?
– Vi känner oss trygga i vår utredning som också är prövad mot avtalet, säger Catharina Liljeholm och Gunmarie Bjurholt.