Företagen som satsar på lokal potatis

För ett år sedan köpte Nyhléns Hugosons konkursboet av Outinens potatis i Haparanda. Nu vill livsmedelsföretaget få snurr på potatisen i länet. Ytterligare en grossist har startat i Boden och vill satsa på lokal mat.

Malin Winsa och hennes företag vill jobba med att främja lokala matproducenter så att vi ska bli mer självförsörjande i länet.

Malin Winsa och hennes företag vill jobba med att främja lokala matproducenter så att vi ska bli mer självförsörjande i länet.

Foto: Privat

Boden2023-09-16 10:00

– Det var en överraskning för oss när vi köpte konkursboet att det var så få odlare häromkring som höll på med potatis, säger Magnus Nilsson, vd för Nyhléns Hugosons, moderbolag till Haparanda potatis.

Både lantbrukare och livsmedelsproducenter har det tufft idag konstaterar han. Först kom pandemin, sedan kriget i Ukraina, vilket medför att priser på drivmedel, el, gödsel och insatsråvaror som de är beroende av har stigit.

– Kostnaden för att producera livsmedel är enormt mycket högre idag än för några år sedan.

undefined
Magnus Nilsson, vd, Nyhléns Hugosons, blev överraskad när han upptäckte hur få potatisodlare som fanns i länet. Nu vill han få potatisodlingarna att växa.

När anrika Outinens potatis gick i konkurs för ett år sedan bestämde man sig för att gå in och försöka rädda verksamheten.

– Vår vilja är att stärka och utveckla potatisodlingen och jobba för att få fler potatisodlare i Norrbotten och Västerbotten.

I anläggningen i Haparanda lagar de gratänger och tar fram olika skalade potatisvarianter. De tvättar och paketerar också och säljer potatis som den är. De hämtar potatisen hos odlaren, vilket underlättar odlarnas vardag.

Idag köper bolaget potatis från ett antal odlare i Norrbotten och Västerbotten. Ambitionen är att addera ytterligare till kommande säsonger.

Har ni större chans att överleva än Outinens? 

– Det kan jag ännu inte svara på. Potatisbranschen är tuff och har uppenbarligen varit olönsam, så det blir en spännande och diger arbetsuppgift att klara av det. Men vi jobbar långsiktigt och ska ge det ett gott försök. 

undefined
Malin Winsa och hennes kollega Ann Liljeholm på Noah - Lokal mat.

Ett annat exempel på en lokal grossist är Noah – Lokal mat i Sävast utanför Boden som startade 2021 och även har verksamhet i Luleå och Piteå. 

– Vi är ett bolag som verkar för att få fram varor från småskaliga producenter till konsumenterna, berättar Malin Winsa.

Försäljningen sker via en webbshopp och i ett antal Coopbutiker som de har avtal med. De ordnar också särskilda event och skördemarknader för att få folk att äta säsongsbetonad mat.

– Vi vill ju att de lokala producenterna ska växa och att vi ska få en högre försörjningsförmåga i länet. Om de försvinner så tappar vi även deras kunskap om livsmedel.

Potatis kommer snart finnas i höstens sortiment.

– Det har varit en blöt säsong, men snart hoppas vi kunna sälja potatis också. Vi hade massor av potatis från små producenter ifjol.

Än så länge har de bara två anställda, men ska snart rekrytera en tredje.

– Tanken på sikt är att vi ska skala upp och finnas i hela Sverige och Norden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!