"Företag bör ha arbetskraft i alla åldrar"

BODEN. Age management handlar om alla åldrar och därför borde man ha arbetsplatser med arbetskraft i alla åldrar. Det anser professor Claes Håkan Nygård från Finland. - Vi går mer ditåt nu.

Boden2008-06-27 06:00
Han berättar att de i Finland redan 1979-80 startade att forska om arbete och ålder. Det började med att de tittade på vilken ålder, som var lämplig pensionsålder för olika yrkesgrupper. Forskningen utvecklades sedan.
- Vi behövde mer fakta och kunskap och började att titta på
offentliganställda. Vi forskade om bland annat hälsa och arbetsbörda för olika yrkesgrupper i åldern 45 till 58 år, säger Claes Håkan Nygård.
Första länderna
Det fanns lite internationell forskningen på området och Finland var ett av de första länderna i Europa som inledde forskning. Det första de kom fram till var att hälsa och arbetsförmåga var yrkesrelaterat och skillnaderna var större än de hade trott.
Resultaten ledde till uppföljande studier och de har hittills gjort fyra. När de började var arbetsförmåga ett nytt begrepp. De definierade och forskade utifrån tre dimensioner; organisatorisk nivå, fysiskt och psykosocialt, individuell nivå samt kompetensutveckling.
Den tredje studien efter elva år är det viktigaste. I den kunde de påvisa att anställda som upplevde sin förman som bra och stödjande hade tre till fyra gånger större chans att förbättra sin arbetsförmåga under de elva åren.
Andra faktorer
Medan anställda som upplevde sig själva som gamla och kände att de inte blev respekterade löpte dubbelt så stor risk att försämra arbetsförmågan under samma period.
- Det fanns andra faktorer som påverkade och det här gjorde att man kunde börja utveckla en åtgärdsplan, säger Claes Håkan Nygård.
- I slutet av 1990-talet när man började se hur viktiga förmännen på en arbetsplats är för arbetsförmågan började vi tala om age management och lyfte fram det som framgångsfaktor.
Han tillägger att i början av 90-talet så slöt arbetsmarknadens parter ett avtal om att arbetsgivarna har ansvar för individens arbetsförmåga. De blev mer intresserade av olika modeller. Även ålder i relation till arbetsförmåga plockades in i aktuell lagstiftning i Finland, berättar Claes Håkan Nygård.
Han förklarar att man kan förbättra den både den fysiska och psykosocial miljön på en arbetsplats genom att förbättra individens hälsa, kapacitet och kompetens. Men om det är organisationen som är problemet så måste man ändra den för att få en långsiktig effekt.
Kompetensutveckling
- Vi vet att arbetsförmågan och den funktionella kapaciteten går ned med ålder även om det varierar mellan individer. Men arbetskraven är i stort sett konstanta. Det innebär att man kommer till en punkt då förmågan understiger kraven.
För att möta det kan man sänka kraven eller öka arbetsförmågan eller göra både ock.
- I vissa yrken kan man inte sänka kraven, som till exempel inom brandkåren. Brinner det så brinner de, säger Claes Håkan Nygård och poängterar att man inte enbart kan titta på individen.
Bland annat är kompetensutveckling mycket viktigt för att bibehålla arbetsförmågan.
- Jobbet borde planeras mer individuellt och cheferna borde veta mer om vad som händer med människor när de åldras. Länge har man fokuserat på det negativa, men det finns mycket positivt också, om man vill de det. Det har man inte velat se tidigare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om