Chaufförselever hotar hoppa av: "För mycket dötid"

Alice Öberg och Freja Karlberg vill bli yrkeschaufförer men överväger att hoppa av Fordons- och Transportprogrammet på Björknäsgymnasiet. "Vi har alldeles för mycket dötid i skolan och lite lektioner. Det var inte därför vi sökte programmet", säger Alice,18.

Besvikna elever. Freja Karlberg och Alice Öberg, båda 18 år bytte från samhällsprogrammet för att bli yrkeschaufförer " Vi tycker att första läsåret är bra men i andra klass har vi haft för mycket dödtid. Så ska det inte vara i skolan.

Besvikna elever. Freja Karlberg och Alice Öberg, båda 18 år bytte från samhällsprogrammet för att bli yrkeschaufförer " Vi tycker att första läsåret är bra men i andra klass har vi haft för mycket dödtid. Så ska det inte vara i skolan.

Foto: Lena Leffler

Boden2023-01-19 06:03

Hon och jämnåriga Freja är besvikna på yrkesutbildningen. Under andra läsåret har de haft långa raster och korta lektioner som inte uppfyller deras krav på seriöst pluggande.

– Första året när vi började på programmet var det bra. Då hade vi mycket att göra, säger Alice.

– Vi hade lektioner, prov och inlämningar. Lärarna sa också att vi måste förbereda oss för det andra läsåret skulle bli tuffare, säger Freja. 

Transportprogrammet är linjen som alla vill gå, enligt tjejerna.

– Då måste man kämpa för att ta sig in och vi var glad att vi lyckades.  Vi hoppade båda av samhällsprogrammet efter ett år för att byta till transportprogrammet, säger Alice.

– Vi kände att det var mer rätt för oss. Det är också brist på chaufförer överallt, säger Freja.

Men första terminen av det andra läsåret har inte infriat deras höga förväntningar.

– Vi tycker inte det känns meningsfullt att åka till skolan och se en film i tio minuter och sedan åka hem. Eller sitta av mycket tid till nästa lektion, säger Alice.

– Det känns inte som om lärarna är engagerade inför lektioner eller förberedda. När vi krävt extra uppgifter för att få mer att göra har man hämtat en pärm i ett förråd, säger Freja.

I klassen på 24 elever går hälften tjejer och hälften killar.

– För elever som inte orkar plugga är det väl bra, men så ska det inte vara. Man måste kunna ställa högre krav än så här, säger Alice.

– Vi har börjat söka jobb och funderar allvarligt på att hoppa av.  För just nu känns nuvarande situation som slöseri av tid. Fram till oktober har jag åtminstone kunnat plugga till mitt körkort på skolan, säger Alice,

Freja tog sitt körkort hos en trafikskola i sta´n våren 2022 under första skolåret.

– Nu säger lärarna ändå att jag måste plugga och ta om mitt körkort på skolan. Fast jag kan visa vad jag kan. Mina lärare har varit väldigt otydliga, säger Freja.

 Eleverna har även kontaktat rektorn Anette Lund om studiesituationen.

– Hon skulle ta våra synpunkter som ett förslag till lärarna. Vi tycker det är jättedåligt. Vi vill inte ha ett förslag utan en förändring och kunna ta vårt förarkort, säger Alice.

– Vi har kört lastbil två gånger i år och då har vi ändå gått ett halvår. Det känns som om man skulle kunna komma längre än så, säger Freja Karlberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!