Fordonselever byggde om en bubbla till en beachbuggy
180 timmar. Det är tiden det tagit för fordonseleverna Robert Engman och Jens Eriksson att bygga en beachbuggy av en bubbla.- Vi har tagit bort karossen helt. Det behövs hjälm vid körning för det blåser rätt rejält när man åker i den här, säger Jens Eriksson.
Robert Engman och Jens Eriksson visar upp sitt projektarbete. FOTO: Lena Leffler
Foto: Lena Leffler
Ett sådant fordon är ofta färggrant, alltid öppet samt utrustat med rejält breda däck och ska ge en fartfylld upplevelse på sanddynerna. Fordonseleverna Jens Eriksson och Robert Engman fick tag i en bubbla och bestämde sedan att bygga om bilen till en buggy.
Fått mycket gratis
Först skalade de bort den gamla bubblakarossen helt och satte motorn bak på beachbuggyn. Bågen, som eleverna byggde runt om, består av ihopsvetsade gamla trappräcken.
- Räckena och alla plåtar som vi använt har vi fått gratis. Vi har också fått rallystolarna och ratten, säger Robert Engman.
Han berättar att de byggt om instrumentbrädan själva. I stället för tändningslåset finns en knapp som man trycker på för att starta motorn. Baktill på beachbuggyn sitter en vanlig kompressor som fungerar som en 25 liters bränsletank.
- Det enda som återstår är att montera bilbälten. En beachbuggy, den här går runt 110-120 kilometer i timmen, får köras inom inhägnat område och på privat mark. Den är svår att registrera med dagens krav. För tio år sedan hade det säkert gått, säger Robert Engman.
Totalt har eleverna lagt ned 180 timmar på sitt projektarbete som kostar runt 5 000 kronor ur egen ficka.
- Allt arbete har fått göras utanför skolans lokaler. Vi har hållit till med ombyggnationen i mitt garage, säger Robert Engman.
Arbetsprov
- Nu längtar vi bara tills vi kan börja köra beachbuggyn, säger Jens Eriksson.
Fordonseleverna har också ett arbetsprov att visa upp när de ska börja söka jobb efter studenten i juni.
- Vi tar båda de jobb som vi får eftersom det råder lågkonjunktur just nu, säger Robert Engman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!