Fördelar och nackdelar med grön vätgas

H2 Green Steel ska producera vätgas genom elektrolys med grön el, alltså grön vätgas. Här reder vi ut för- och nackdelar.

H2 Green Steel kommer bara producera och använda grön vätgas i sin anläggning i Boden. Företaget kommer inte att använda eller producera grå vätgas, som framställs genom att reformera naturgas där en biprodukt är koldioxid.

H2 Green Steel kommer bara producera och använda grön vätgas i sin anläggning i Boden. Företaget kommer inte att använda eller producera grå vätgas, som framställs genom att reformera naturgas där en biprodukt är koldioxid.

Foto: H2 Green Steel/Sandell Sandberg/Mats Engfors

Boden2022-02-02 09:30

99 procent av all vätgas i dag är grå vätgas, som framställs genom att reformera naturgas. En biprodukt är koldioxid.

Jämfört med den släpper grön vätgas inte ut några växthusgaser.  Elektrolys från fossilfri el kan producera en ren vätgas. H2GS uppger att de vare sig kommer använda eller producera grå vätgas.

Elektrolys kan anpassas från liten till stor produktion och tvärtom. Den möjliggör också nya användningsområden för vätgas, till exempel inom stålindustrin. Dessutom är elektrolys en beprövad teknik och har funnits tillgänglig under några decennier i kommersiella sammanhang.

Några av nackdelarna är att den kräver tillgång till stora mängder grön el, stora mängder vatten och är dyr att producera jämfört med grå vätgas.

H2GS planerar att producera all sin vätgas genom elektrolys av vatten från Lule älv och genom användning av grön el. Energiåtgången beror på en mängd olika faktorer. Generellt kan man säga att ett ton vätgas kräver mellan 40 och 55 megawattimmar.

Elektrolysen kommer ligga nära det ställverk som finns i Norra Svartbyn.

I miljöansökan ansöker företaget för en anläggning med kapacitet att tillverka fem miljoner ton stål årligen. För denna produktion krävs en vätgasproduktion, som uppnår 30 ton per timme. I första fasen då man avser att tillverka 2,5 miljoner ton stål kommer cirka hälften av ansökt mängd gas att produceras.

På årsbasis handlar det om 280 000 ton vätgas vid full produktion, vilket innebär en mycket liten marginal vid stora variationer i produktionen, enligt bolaget.

Vätgasproduktionen tillsammans med hela stålverket kommer att generera restvärme. Företagets mål är att återanvända den i så stor utsträckning som möjligt. Bland annat till att producera ånga, förvärma skrot och värma lokaler med.

Förutom det pågår projekt som Bodens kommun är inblandad i och som vi tidigare redogjort för. Bland annat ett som går ut på att med artificiell intelligens förbättra effektivitet och hållbarhet för en landbaserad och integrerad livsmedelsproduktion. En sådan AI-modell ska byggas och testas i Boden.

Även kylvatten som används i anläggningens processer kommer återanvändas, så inget process- eller kylvatten kommer att släppas tillbaka till miljön.

Vatten kommer bara tas in för att tillverka vätgas och för att ersätta avdunstat kylvatten. Det minskar, enligt H2GS, drastiskt påverkan på närmiljön och innebär även att mindre vatten kommer tas från Lule älv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!