Föräldrarna kräver staket och upprustning

Föräldrarna i Bodsvedjan har sett områdets enda lekplats förfalla i åratal. Värst är den bristande trafiksäkerheten sedan staketet togs ner.

Johan och Emelie Eman med barnen Saga och Vilde har tagit upp en kamp för Bodsvedjans lekplats.

Johan och Emelie Eman med barnen Saga och Vilde har tagit upp en kamp för Bodsvedjans lekplats.

Foto: Ulrika Vallgårda

Boden2021-06-02 14:53

Emelie och Johan Eman med barnen Vilde, 10, och Saga, 2, flyttade till Bodsvedjan för fyra år sedan och besöker ofta lekplatsen – en social knytpunkt där föräldrar och barn träffas.

Men lekplatsen lämnar mycket övrigt att önska.

– Bodsvedjan är ett ganska eftersatt område. Det känns som att kommunen bara låter saker och ting förfalla för att sedan plocka bort dem, säger Emelie Eman.

Det största problemet är trafiksäkerheten. Lekplatsen ligger precis intill en bilväg.

– Staketet togs bort för att det inte var tillräckligt bra och sedan har de inte satt upp något nytt, säger hon.

Enligt vad de erfar så är det många som bryter mot hastighetsbegränsningen på vägen.

– Det är vanligt att folk kör 50, 60 och ända upp till 70 kilometer i timmen, säger Johan Eman.

För en tid sedan startade de en namninsamling som fick 110 underskrifter.

– Jag har även ringt till kommunen och pratat med de ansvariga. Jag har hållit på i två år och ingenting händer. Felanmäler man tar det jättelång tid innan de kommer. Det är som att de inte alls bryr sig. Det är sprickor och saker som är trasiga, säger Emelie Eman. 

Sonen Vilde har också reagerat.

– Klätterställningen är vinglig och det brukar vara glassplitter på marken, säger han.

Johan Eman visar ett uppsågat hack i stången på en av ställningarna och rostiga skruvar som sticker ut på de små lekgunghästarna.

– Vi har också försökt få kommunen att komma och spola hockeybanan, men de har väl inte haft tid eller resurser, säger Johan Eman.

Han bodde själv i Bodsvedjan som barn.

– Vi spenderade hela dagar med att vara på hockeyplanen och det var ju superbra, säger han.

Christoffer Larsson, produktionsledare på parkenheten i Bodens kommun, berättar att de ska ta tag i lekplatsen i Bodsvedjan nästa år i samband med en större upprustning av området.

Är det försvarbart att han en lekpark vid en väg, ens ett år, utan staket?

– Rent formellt finns det inget krav på att ha staket runt en lekpark utan man får göra bedömningen om det är lämpligt eller inte och där har vi inte bottnat än.

Vad är din uppfattning om lekredskapen, är de säkra?

– Det är ingen fara med dem. Vi gör ju en besiktning varje år som utförs av ett auktoriserat företag. Om de gör bedömningen att det är osäkert så åtgärdar vi det. De håller på att besiktiga nu, så jag väntar på protokollen.

Erland Berg, parkchef i Boden, berättar att kraven på hur lekplatser ska se ut och vad de ska innehålla har hårdnat sedan barnkonventionen blev lag.

– Det gör att vi nu måste göra om de lekplatser vi klarar av till områdeslekplatser. Vi kan inte ha en lekplats i varje kvarter idag, för det finns det inte ekonomi till. Vi har en väldigt begränsad budget.

Däremot finns Bodsvedjan med bland de prioriterade områdena eftersom det finns så mycket barn där.

Hockeyplanen tillhörde fritids och har aldrig skötts av parkförvaltningen, berättar han.

Vad gäller trafiksäkerheten så konstaterar han att föräldrar har blivit mer oroliga idag och därför har kraven på staket ökat.

– Människors beteende förändras. De flesta sitter och tittar i mobiltelefonen istället för att passa barnen. Då har du inte samma överblick och därför behövs staket. Det är väl inte omöjligt att det blir staket. Men det enda som kan locka ut barnen på vägen, som jag ser det, är bollspel.

I och med att det ligger en fotbollsplan intill, så kan det vara befogat med ett staket, menar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!