Föräldrar ser farhågor med Sandenskolan som F-9 skola

BODEN. Föräldrar på Prästholmen, Parkskolan och Sandenskolan är överens om att Sandenskolan inte är lämplig att göra om till en skola med förskoleklass upp till nian. De föreslår alternativa lösningar.

Boden2008-11-19 06:00
På måndagen träffades verksamhetsstyrelserna för Prästholmen, Sandenskolan och Parkskolan. 23 föräldrar var närvarande och skolledare. Föräldrarna delades in i fyra grupper och fick skriva ned sina synpunkter, farhågor och förväntningar.
- Underlaget ska vara klart den 9 december och sedan tar barn- och utbildningsnämnden beslut i januari. Vi är rädda att man förhastar sig, att politikerna tar för snabba beslut utan att titta på alternativa lösningar. Det blir barnen som får betala konsekvenserna, säger Robert Bäck, förälder med barn på Rörvikens förskola.
Sandenskolan olämplig
Även om en del föräldrar inte är emot så kallad F-9 skola, så var samtliga överens om att Sandenskolan är olämplig.
- Det handlar om skolans läge. Det kan man inte bygga bort. Trafikmiljön är dålig och det är för långt till bussen för de yngre barnen. Den mest trafikerade gatan med tung trafik passerar på ena sidan och järnvägen på andra. Både inomhus- och utomhusmiljön är dålig och det skulle kosta våldsamt mycket att handikappanpassa hela skolan. Man kan inte bara bygga om en del, tillgängligheten gäller alla överallt, säger Karin Myhr Eman, förälder med barn på Prästholmsskolan.
Själv föreslog hon att Parkskolan skulle flytta till Prästholmsskolan och menar att det där finns utrymme och en bra utemiljö.
Andra föräldrar föreslog att Korpenskolan ska göras till F-9 skola alternativt att Korpen- och Sandenskolan slås ihop och att man gör Korpen till en F-5-skola och Sandenskolan bibehålls som i dag med sexor upp till nian.
- Jag tror inte att rektorerna är emot det, säger Robert Bäck om att slå ihop Korpen- och Sandenskolan.
- De flesta var ändå för att man separerar åldersgrupperna eftersom de har olika behov, säger Karin Myhr Eman.
"Mer farhågor än fördelar"
Robert Bäck menar att skolledarna framhöll att det inte enbart handlar om ekonomi, men tror ändå att det ligger sådana aspekter i det.
- Det största problemet är att personaltätheten ska vara densamma, men elevgrupperna större. Det innebär att det blir svårare för lärarna att se ett mobbat barn. Det finns både positivt och negativt med att blanda stora och små barn. Men det vore olyckligt om de små barnen lär dåliga saker av de stora.
För att undvika det måste lärartätheten ökas eller så måste man hitta en annan pedagogik att arbeta kring, menar Robert Bäck. Han tillägger att det är en babyboom, men att kommunen på grund av det stora lärarvarslet nu kan stå utan en stor del av lärarkåren om några år.
- Vi ser mer farhågor än fördelar, säger han.
- Varför ska man efterapa friskolorna? Det är bättre att satsa på att göra den kommunala skolan attraktivare så att inte fler väljer friskola, avslutar Karin Myhr Eman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om