Föräldrarna jobbar heltid och pappan arbetar skift. De betalar för en heltidsplats, men nyttjar i snitt 25 timmar i veckan. De är supernöjda med förskolan och pedagogerna, utan problemet är de nya rutiner när vårdnadshavare är sjukskrivna, som skolledningen infört.
Första gången som det blev diskussion om sonens vistelse på förskolan när föräldrarna blev sjuka ligger dock längre tillbaka i tiden och då var det Försäkringskassan som slog bakut.
Pappan var sjukskriven heltid för ryggbesvär. Då blev även mamman sjuk i influensa ett par veckor och sängliggande med hög feber. Därför lämnade och hämtade pappan sonen på förskolan. Försäkringskassan ifrågasatte det, eftersom lyften ut och in i bilen påverkade ryggen negativt och försenade rehabiliteringen.
– Vilket det så klart gjorde, men vem skulle annars göra det? Handläggaren sade att han inte fick göra så och att hans enda ansvar var hans rygg om han skulle få sjukpenning.
Sedan kom förändringen i kommunens rutiner gällande förskolan. Alla vårdnadshavare är nu skyldiga att lämna in intyg från arbetsgivaren på hur de arbetar. När pappan återigen fick besvär med ryggen och blev sjukskriven krävde förskolan att sonen skulle vara hemma de dagar pappan var schemalagd som ledig.
– Jag jobbade och meddelade när vi skulle komma till förskolan och fick då ett sms med helt ny information om att barn ska vara lediga på sina föräldrars lediga dagar fast man är sjukskriven. Enligt den nya rutinen fick jag därför inte lämna min son den dagen.
Så du fick lämna honom om hans pappa var sjuk på en dag han skulle jobba, men inte på en dag då han var ledig?
– Ja, jag tyckte att det var jättekonstigt och ifrågasatte det, eftersom han var tvungen att rehabilitera sig för att kunna börja arbeta igen. När jag sa att det inte gick ihop fick jag till slut beskedet att de kunde godkänna att sonen var på förskolan om vi lämnade in ett nytt schema med intyg från chefen att han tillfälligt under sjukskrivningen inte var schemalagd på skiftgång. Då skulle det inte vara några problem att sonen var på förskolan.
Hon berättar, att hon talat med andra föräldrar, som har barn på andra förskolor. De hade inte hört talas om dessa nya rutiner.
– Nya rutiner ska alla få samtidigt, tycker hon och anser att det ska vara lika för alla.