För henne är det naturligt att hjälpa

Barbro Lundberg i Boden måste alltid ha något för händerna och det finns ingen gräns för hur mycket hon hinner med.- Jag stickar tröjor och mössor till barnhemsbarnen i Ryssland. Det värmer både mig och dem, säger hon.

Här överräcker Tore Holmqvist tulpaner till Barbro Lundberg för hennes stickkonst under överseende av sin fru Gunnel och Barbros make Börje.

Här överräcker Tore Holmqvist tulpaner till Barbro Lundberg för hennes stickkonst under överseende av sin fru Gunnel och Barbros make Börje.

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-01-28 06:00
Att pensionären Barbro Lundberg, 76, är värd veckans ros tycker vännerna Gunnel och Tore Holmqvist som uppmärksammat hennes insats. När NSD hälsade på var de själva med och delade ut en egen blombukett.
Har alltid handarbetat
- Ja, min fru sitter alltid med stickorna i händerna framför tv-apparaten. Själv vet jag inte när jag fick en tröja sist, skojar maken Börje Lundberg, 78.
Barbro Lundberg har alltid handarbetat och sytt kläder till sin son under uppväxtåren. Men det finns en gräns för hur mycket stickat man kan ha på sig själv och sin familj. Så därför kom Barbro Lundberg på att hon kunde hjälpa barnhemsbarnen i Ryssland och kontaktade Gurli Jansson, Svartlå, som skulle åka till Ryssland.
- Tanken var också att skicka med färgpennor och block. Men ryssarna tog 60 kronor i frakt per kilo när paketet skulle tas in i landet så det gick inte, berättar Barbro Lundberg.
Under årens lopp har hon kommit kontakt med andra välgörare som besöker ryska barnhem. När det varit dags för en resa till Ryssland har Barbro Lundberg fått skicka med några kassar med "hemstickat".
- Jag har tappat räkningen på hur mycket jag skickat under de tolv år jag hållit på. Men flera hundra barnmössor, tröjor och halsdukar har det nog blivit, säger Barbro Lundberg.
Bekostar allt själv
Ett tag sydde hon så kallade "Bulanmössor" när dessa var riktigt i ropet.
- Mössorna blev jättefina och var riktigt populära bland barnen.
Hon har bekostat allt inköp av tyg och garn själv.
- Så jag tar gärna emot garn om det finns någon som vill skänka det. Jag kan garantera att allt blir uppstickat och går till välgörande ändamål.
- Jag och min man har besökt barnhem och sett barn som har Barbros fina tröjor på sig, säger Gunnel Holmqvist.
Hon och maken jobbar i en förening som i somras bjöd in ensamstående ryska mammor och deras handikappade barn till ett läger i Strömsund.
- I Ryssland blir mamman lämnad av mannen om de får ett handikappat barn. Så dessa mammor behöver all hjälp de kan få, säger Tore Holmqvist.
Naturligt att hjälpa
För Barbro Lundberg har det alltid känts naturligt att hjälpa dem som har det svårt.
- Jag och min man gick ut ur Svenska kyrkan för länge sedan för att de behandlade kvinnliga präster dåligt. De pengar vi tjänade på utträdet har vi i stället skänkt till Läkare utan gränser. Där gör pengarna större nytta, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om