Verksamheten var tvungen att flytta från det gamla posthuset, som nu rivs. Enligt Lena Goldkuhl, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, är de nya lokalerna dyrare än de gamla.
– Nämnden bestämde att ta den risken, eftersom det inte kommer finnas så många tillgängliga lokaler med tanke på utvecklingen vi ser.
Hon är imponerad och glad över försäljningssuccén. Från öppningen den 12 augusti till april har Återbruksboden sålt för drygt 2,5 miljoner kronor.
– Det är rekord, säger Jan-Olov Ek, chef på avfallsenheten där Återbruksboden ingår.
Ett överraskande rekord, tycker han, eftersom de fortfarande befinner sig i uppbyggnadsfasen och inte visste om de skulle tappa kunder.
Även om flytten från centrum innebär att det kan bli bökigare hittar kunderna dit, enligt produktionsledaren Peter Sundström, som uppger att folk efterfrågar lokalbuss till Kårbacken. Lena Goldkuhl förklarar att kommunen i linjenätsutredningen, som pågår ser över om det är möjligt.
Verksamheten är långt ifrån färdig, tillägger Jan-Olov Ek.
– Vi försöker skynda långsamt och leva som vi lär. Vi är vana att arbeta med små medel och köper ytterst lite nytt, säger han.
I sommar när Mårängskolan stängs för renoveringen ska personalen dit och ta tillvara plattor för ljudisolering, som ska återanvändas i återbrukets verkstäder där de jobbar med att utveckla ett flöde för att inte bygga upp lager.
– Vi ska ha en genomströmning och se till att återbruka allt som går, säger Jan-Olov Ek och berättar, att de hade ett gigantiskt lager i samband med flytten, eftersom de inte hade stängt intaget samtididgt som det var stopp i flödet.
Allt som inte återbrukas skickas vidare för återvinning.
– Vi kommer börja väga materialet. Det är i syfte att se hur mycket av det vi hämtar in som åker i retur till återvinningscentralen, säger Jan-Olov Ek.
Grundbemanningen är fem anställda plus omkring 15 personer, som är i någon form av arbetsmarknadsåtgärd och kommer via Arbetsförmedlingen. Maxtiden för dessa åtgärder är två år.
– Försäljningssuccén har lett till ännu fler meningsfulla arbeten. Det är fantastiskt, säger Lena Goldkuhl och partikamraten, riksdagsledamoten från Haparanda Ida Karkiainen, sammanfattar:
– Jag blir alltid så glad över sådana här verksamheter. De personifierar hållbarhetstanken; ekonomiskt, socialt och ekologiskt. Det är smart på så många sätt.