Här finns plats för 250 ukrainare

I veckan har Migrationsverket i Boden tagit återigen öppnat flyktingboendet på Kanslihusvägen. Här finns plats för 254 flyktingar.

Ilya Honcharenke, hans mamma Hanna Honcharenke och deras bekanta Olga Krywun är nyanlända flyktingar från Ukraina. De två förstnämnda bor i huset på Kanslihusvägen i Boden som nyss tagits i bruk igen av Migrationsverket.

Ilya Honcharenke, hans mamma Hanna Honcharenke och deras bekanta Olga Krywun är nyanlända flyktingar från Ukraina. De två förstnämnda bor i huset på Kanslihusvägen i Boden som nyss tagits i bruk igen av Migrationsverket.

Foto: Ulrika Vallgårda

Boden2022-03-17 15:48

Barn leker i snöhögarna på gården och vuxna står i små grupper och pratar. 

Hanna Honcharenke, 35, och sonen Ilya, 13 år, har nyss flyttat in på Kanslihusvägen. En landsman till dem, Olga Krywun, 36, hjälper till att tolka till engelska. 

– Hon är i stress och chock och försöker hitta information hon behöver, berättar Olga Krywun.

Olga Krywun har själv också nyss kommit till Sverige men har blivit erbjuden ett privat boende. Hon har arbetat som guide i Ukraina. När oroligheterna förvärrades blev hon inbjuden att bo hos en bodensare i resebranschen som hon lärde känna när han var på resa till Ukraina för fem år sedan, så där bor hon för närvarande. I dag har hon kommit till asylboendet för att se om hon kan hjälpa de andra på något sätt.

Hanna Honcharenke är bekymrad över att dörrarna inte går att låsa till rummen och är rädd för stölder.

– De vill gå på svenskakurs men vågar inte lämna sitt bagage, så det är problemet nu, förklarar Olga Krywun.

Hanna Honcharenke hade också önskat att de skulle ha möjlighet att få laga sin egen mat, men det är inte tillåtet.

Hanna Honcharenke kämpar nu för att sonen ska få börja skolan, men det har ännu inte löst sig med papprena och registreringen hos Migrationsverket, förklarar Olga Krywun.

– Så fort han är registrerad ska han börja i skolan, säger Hanna Honcharenke.

Sonen Ilya Honcharenke säger att han tycker det är okej i Sverige, men att han saknar sin pappa som är kvar i Ukraina.

Camilla Svanberg, enhetschef vid Migrationsverket region Nord, förklarar att allt har gått väldigt fort, så de hade inte hunnit förbereda allt, men att de jobbar för fullt med att skapa ett så bra mottagande som möjligt.

Varför får de inte laga mat själva? 

– Det finns inte kök i byggnaden för självhushåll. 

Varför går rummen inte att låsa? 

– Då detta boendet har ställts i ordning snabbt finns det saker som inte är helt klara ännu, men rummen går att låsa inifrån och det finns möjlighet till låsbara skåp i varje rum just nu. Vi ser även över möjligheten med nycklar till varje rum.

Hur länge tror ni att de kommer att få bo här? 

– Det är svårt att svara på i dagsläget. 

Hur jobbar ni för att de ska få korrekt och tillräcklig information om vad som gäller? 

– Vi ger information vid ankomst, personal finns tillgänglig på plats för frågor och man kan även besöka Migrationsverkets kontor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!