Hälsosamtalen som pågått under tio års tid har alltid vänt sig till klass 4, klass 7 och första året på gymnasiet i den årliga undersökningen hos länets kommuner.
– Det är skolsköterskorna som initierat undersökningen och håller i den för Region Norrbotten. Man försöker göra likartat i hela landet. Visst det händer mycket i vissa åldrar men man har ändå valt att inte ändra åldersgrupperna för att säkerställa ett långt statistiskt material, säger Maria Jakobsson
– Det viktiga är väl att kommunen äger resultat som vi nu ska omhänderta och göra åtgärder där så krävs, säger skolchefen Magnus Åkerlund
I årets utfrågning som rör läsåret 2016/2017 har Elevhälsan för första gången även ställt frågor om utsatthet, våld/ sexuella kränkningar.
Ser man till redovisade kommunsvar så sticker Boden ut med högst länsprocent av sexuella trakasserier mot tjejer, ledsna nedstämda elever, lägre arbetsro och mer stress, cigarettrökning/alkohol, hög andel mobbade. När det gäller sexuella handlingar handlade dessa om att eleverna skulle uppge om någon gjort något mot hens kropp som inte var ok liksom varit med om våld/sexuella kränkningar.
– I Boden har vi varit väldigt noga och även satt upp information på skolorna, men även varit ute i klasserna och pratat om att dessa frågor kommer upp i hälsosamtalen så att eleverna hinner förbereda sig. Även rektorerna är informerade, säger Maria Jakobsson, Elevhälsans chef.
När det gäller flickor årskurs sju så svarar cirka 15 procent att någon gjort något mot ens sin kropp som inte var ok. För gymnasiets flickor är siffran 35,1 procent. Ser man till tjejer som blivit utsatt för våld eller sexuellt ofredad på fritiden eller skolan handlar det om 5 procent av tjejerna i sjuan och 20 procent på gymnasiet.
– Många unga förtalas också och blir kränkta i sociala medier så ungas livsmiljö är inte bara i skolan utan även fritiden. Vad gäller svaren så kan gymnasieungdomens svar även härröra från högstadiet och högstadiets svar från mellanstadiet för svaren behöver inte kopplas till nutid, säger Maria Jakobsson.
– Visst det är en hög andel i Boden som varit med om sexuella kränkningar om man ser till övriga länet. Frågan är också att ta reda på vad det beror på. Svaren kom före Meetoo-kampanjen men givetvis visar det att det som framkommit måste tas på största allvar, säger skolchefen Magnus Åkerlund.
Ser man till årskurs 4 så känner sig de flesta elever trygga, även om det är en bökig tid. Pojkar på gymnasiet lyfte också att det förekommit våld i lägre åldrar. Det handlar väl mer om hårdare, kränkande kommentarer i sjuan.
– Även många killar och tjejer har ett vulgärare språk i skolan med könsord. Där finns ett mörkertal som vi måste jobba med, säger Jakobsson.
Enligt Åkerlund ser man också en fortsatt negativ trend att elever uppger att de känner sig nedstämda och stressade.
Vad gör ni nu?– Vi tar tag i vad elevhälsoteamet behöver jobba vidare med. Förutom individuella samtal så följer vi även upp resultatet på klassnivå, hos lärare och rektorer, säger Maria Jakobsson.