Det är Forsnäs Bygdegårdsförening som står bakom det populära arrangemanget i Laxholmen. Ifjol deltog cirka 75 personer i tävlingen.
– Antalet deltagare brukar variera, något år har det varit sextio och ett annat över hundra. Men att det finns ett intresse för pimpelfisket är då ett som är säkert, säger Bengt-Göran Gustavson som är ordförande i Forsnäs Bygdegårdsförening.
Deltagarna brukar vara i varierande åldrar, från bara några år gamla till pensionärer. Enligt Bengt-Göran finns det många orsaker till att pimpelfisket är så populärt.
– Dels är det spänningen i väntan på napp. Men sedan är det njutningen om solen skiner och man får vara ute på isen. Och till sist skulle jag säga att det handlar om samvaron när man umgås och har en trevlig stund tillsammans, säger han och tillägger:
– Och när det är tävling så är det ett extra plus att man faktiskt kan vinna något också.
Den som vinner tävlingen är den som får flest fiskar på kroken under de två timmar som tävlingen pågår. Men hur många napp det blir beror på många olika faktorer som man inte kan styra över.
– Hur tjock isen är, hur mycket snö det är, om det är högtryck eller lågtryck. Det är mycket som spelar in. Ett år fick deltagarna bara upp tio fiskar totalt – ifjol hade den som vann över hundra fiskar, säger Bengt-Göran.
Vad är framgångsreceptet för att få napp?– Oj, det var ingen lätt fråga. Man ser att deltagarna kör på lite olika taktik. En del kör med maggot, andra med mask. Vissa har stora krokar, andra små. Några arbetar aktivt genom att liksom darra med kroken och dra den upp och ner, medan andra sitter helt still. Vad som är bästa framgångsreceptet vågar jag inte säga – man får prova sig fram helt enkelt.