Försvarsbeslutet 2020 innebär en rejäl satsning, dels ekonomiskt men även personalmässigt. Bodens garnison, som är en av de största i landet, är redan en stor arbetsgivare som kommer växa med fler enheter framöver. I dag består Bodens Garnison av knappt 2 000 heltidsanställda och ungefär lika många deltidsanställda.
Hur mycket får försvaret?
– 2025 kommer försvarsbudgeten vara över 80 miljarder per år. I det stora blir hela organisationen större och antalet krigsförband ökar ordentligt. I dag består hela Försvarsmaktens krigsorganisation av ungefär 60 000 individer inklusive hemvärnet. Nu ska den ökas upp till drygt 90 000. Ökningen ska vara genomförd fram till 2030, säger Nils Johansson.
Vad händer i Boden nu?
– Norrbottens regemente har fått i uppdrag att stödja I 21 i Sollefteå och K 4 i Arvidsjaur att komma i gång som regementen. I Sollefteå finns i dagsläget nästan ingenting. Vår personalavdelning har lagt cirka 50 anställningsannonser till Sollefteå för att ge ett exempel, vilket innebär ett visst merarbete för oss just nu. Sedan behövs det lokaler på lång sikt.
– När det gäller K 4 finns en grundbemanning på cirka 100 officerare, 100 soldater och ett antal civila att växa ifrån. Det som tillförs först är personal till en regementsledning och stab.
Efter Bodens garnison stöttat de första etableringarna på andra orter ska även verksamheten på I 19 i Boden utvecklas.
– Det som är helt nytt är att vi återigen kommer att börja utbilda luftvärn, ingenjörer, underhålls- och ledningsdelar här. Det innebär att vi kommer att behöva bredda vår officerskår och återta en del kompetenser, säger Nils Johansson.
I dag har han ansvaret för en brigadledning som det heter och två mekaniserade bataljoner.
– Nu ska I 19 få ansvar för hela brigaden. En brigad är en organisation som i krig består av ungefär 5 000 personer. Brigaden är en sammansatt enhet som består av olika typer av förband. Både mekaniserade delar som I 19 haft ganska länge men även artilleri- och ingenjördelar samt logistik och ledningsförband.
Mycket av det har funnits förr i Boden. Nu är det meningen att man ska återta dessa funktioner fast i mindre skala än tidigare.
– Det innebär att vi kommer att ha ett ganska så stort kompetensutvecklingsbehov av befintlig personal, men vi måste även rekrytera in ny personal. Lyckats vi med det så är planen att vi ska utbilda dubbelt så många värnpliktiga på I 19 efter 2025 jämfört med i dag. I dag utbildar vi cirka 350 värnpliktiga årligen, säger Nils Johansson.
Däremot försvinner namnet A 9 från Boden och Artilleriregementet byter i samband med årsskiftet namn till A8. A 9 kommer 2024 återetableras i Kristinehamn.
– I princip är det bara ett namnbyte för samma verksamhet kommer finnas kvar i Boden. A 9 i Kristinehamn etableras först i liten skala, men kommer växa efter hand. En uppbyggnad som också A8 stödjer, säger Nils Johansson.
Fler företagsetableringar kan innebära ökad konkurrens om arbetskraften?
– Det stämmer, samtidigt är det en fantastisk utveckling för Boden, även om det blir en utmaning framöver för oss att rekrytera fler medarbetare till garnisonen i konkurrens med de stora företagsetableringarna.