Fler killar sökte till omvårdnadsprogrammet

Omvårdnadsprogrammet på Björknäsgymnasiet har fått fler killar som söker i år tack vare införandet av räddningsmedicin på schemat.- Jättekul. Vi får alltid höra att vi är ett " flickprogram", säger läraren Anita Åkerlund.

Läraren Anita Åkerlund med sina elever Gustav åström, Erik Lindmark, Petra Aspenfjäll och Åsa Hemphälä som börjar tredje året på omvårdnadsprogrammet." Det känns både roligt och intressant att få läsa räddningsmedicin."

Läraren Anita Åkerlund med sina elever Gustav åström, Erik Lindmark, Petra Aspenfjäll och Åsa Hemphälä som börjar tredje året på omvårdnadsprogrammet." Det känns både roligt och intressant att få läsa räddningsmedicin."

Foto: Lena Leffer

BODEN2010-04-14 15:47

I april får eleverna veta om de kommit in på sina gymnasieprogram. Men redan nu ser omvårdnadsprogrammet i Boden att de har fler förstahandssökande på omvårdnadsprogrammet än tidigare år. Det finns 39 sökande på 32 platser.
- Det handlar dessutom om en ökning av killar, sex-sju stycken har sökt in till hösten. Jag tror marknadsföringen att programmet satsar på räddningsmedicin, som varit på gång i flera år, har spelat en avgörande roll, säger Åkerlund.

Ämnet räddningstjänst på 100 poäng ska bidra till baskunskaper och insyn i yrken inom räddningstjänstens och akutsjukvårdens områden samt närliggande verksamheter.De nya eleverna som börjar läsa på omvårdnadsprogrammet till hösten får däremot vänta till sitt tredje år innan de får räddningsmedicin på schemat.

- Det är viktigt att först lära sig baskunskaperna i omvårdnad för att kunna tillgodogöra sig fördjupningen i räddningsmedicin. Spetskompetens är en bra merit oavsett vilken arbetsplats eleven än väljer i framtiden, säger läraren Anita Åkerlund.
Eleven Erik Lindmark gick först samhällsprogrammet innan han bytte till omvårdnadsprogrammet.
- Jag tänkte bli polis men upptäckte att ett vårdande yrke var mer min grej. Jag är intresserad att utbilda mig till sjuksköterska och kanske jobba inom ambulanssjukvården. När vi läser räddningsmedicin så kommer dessa bitar in i undervisningen vilket känns bra, säger Erik Lindmark.

Läraren Anita Åkerlund är nöjd över att Boden nu kommit upp i samma nivå sökande som Luleå.
- Jag tror att barn-och utbildningsnämndens beslut att låta oss lärare få avstå viss procent av arbetstiden för att utveckla programmet har gett resultat. Det visar inte minst införandet av räddningsmedicin och intresset det skapat vilket bidragit till fler sökande, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om