Fiskeexpertens råd inför kräftfisket

I fjol fångades "monsterkräftor" i älven mellan Vittjärv och Bodens kraftstation. Livsbetingelserna inom fiskevårdsområdet är riktigt goda för kräftorna. "De trivs verkligen. Därför vi är så rädda om det här beståndet", säger Robert Westin, Arctic Adventure.

Förutom att ta med flytväst, pannlampa och god matsäck till kräftfisket inom Trångforsens fiskevårdsområde ger Robert Westin, Arctic Adventure, råd vad man ska tänka på för att skydda kräftbeståndet i Lule älv från kräftpest.

Förutom att ta med flytväst, pannlampa och god matsäck till kräftfisket inom Trångforsens fiskevårdsområde ger Robert Westin, Arctic Adventure, råd vad man ska tänka på för att skydda kräftbeståndet i Lule älv från kräftpest.

Foto: Lena Tegström

Boden2024-07-29 14:00

Robert Westin genomför även i år på Trångforsens fiskevårdsområdesförenings uppdrag de försiktighetsåtgärder som den beslutat vidta i samband med årets kräftfiske.

– Föreningen har gjort det mycket bra när den haft nära kontakt med länsstyrelsen och lyssnat på deras rekommendationer.

En död flodkräfta höll på att stoppa kräftefisket mellan Vittjärv och Boden på grund av misstanke om kräftpest. Den hittades nedströms Bodens kraftstation. Även om Robert inte var jätteorolig, blev han ändå lättad när provsvaret kom. Det bekräftade att misstanken var obefogad.

– Det finns så många anledningar till att kräftor dör, men eftersom vi har ett så starkt bestånd måste vi snabbt ta reda om det är kräftpest för det sprids väldigt lätt.

Fiskevårdsområdesföreningen tillåter för andra året allmänheten att fiska kräftor med fiskekort. Antalen kort är begränsade och släpps 31 juli.

För att få fiska är det i år inte enbart krav på att alla kräftburar ska desinficeras, utan även alla båtar som inte stadigvarande endast används i älven.

– Vi kommer desinficera allt så att vi vet att det att är gjort noggrant. De får inte ta med sig egen mat, utan Vattenfall tillhandahåller pellets, säger Robert Westin.

undefined
"Kräftorna har ett fantastiskt luktsinne", säger Robert Westin, Arctic Adventure, och råder dem som ska fiska kräftor att ta med sig betesbur eller påse så att pelletsen inte flyter med älvens strömmande vatten.

Det är för att de som fiskar inte ska ta med sig bete som de fångat i något annat vattendrag och som kan vara smittbärare. Därför är det även alltid viktig att rengöra båten när man flyttar den mellan vatten och man ska absolut aldrig flytta kräftor eller andra fiskar mellan sjöar, älvar eller bäckar.

Kräftfisket pågar mellan 8 augusti klockan 18 till 10 augusti klockan 10. Om någon skulle hitta en död kräfta uppmanar Robert Westin personen att ta en bild och kontakta arrangören.

– Då kommer vi dit direkt och jag har utrustning med mig.

Man kan själv omhänderta kräftan bara man gör det på rätt sätt.

– Man ska inte frysa ned den för då dör smittan efter några dygn. I stället ska man lägga den i en tätt försluten glasburk och kontakta länsstyrelsen eller SVA.

För att säkra återväxten av kräftor mellan kraftverken i Boden får man inte ta upp kräftor med rom eller som är mindre än tio centimeter från stjärt till klotopp.

– Det är för att de då har hunnit yngla av sig minst en gång. Det bästa är att ställa dem intill vattenbrynet i stället för att slänga i dem, säger Robert Westin.

Karta: Olympia
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!