Film om kampen mot rökning

Mmaduabuchi Anigbogu, 29, träffade en pojke i Boden som ville att han skulle köpa cigaretter.- Jag sa nej. Som vuxen ska du inte köpa cigaretter till unga och absolut inte när du är invandrare.

Mmaduabuchi Anigbogu från Nigeria har regisserat en film, inspelad med Bodenungdomar, som handlar om kampen mot rökning och droger. Den 15 april har den premiär på Saga. FOTO: simon eliasson

Mmaduabuchi Anigbogu från Nigeria har regisserat en film, inspelad med Bodenungdomar, som handlar om kampen mot rökning och droger. Den 15 april har den premiär på Saga. FOTO: simon eliasson

Foto: simon eliasson

BODEN2009-03-24 06:00
Samtidigt fick Anigbogu, som kommer från Nigeria och har varit i Sverige i snart tre år, en tankeställare.
- Om grabben frågar ytterligare tio invandrare är det säkert någon som säger ja. Jag funderade vidare och kom fram till att jag skulle göra en film om kampen mot rökning.
Filmregissör och bilmekaniker
Det är, tillsammans med arbetet mot droger, huvudbudskapet i hans film. Den heter "Hej då" och har premiär på Saga den 15 april.
Filmen är cirka en timme lång och kan kort beskrivas som en film om vanor, integration och och kulturkrockar.
- Jag är ganska nöjd med resultatet. Inspelningen har gått bra och folk förstår vad vi menar.
Anigbogu spelar själv en av rollerna, som i övrigt är besatta av ungdomar från Boden.
Inspelningarna har gjorts runt om i Boden, de började den 6 december och blev klara i februari.
Anigbogu är utbildad filmregissör, men också bilmekaniker. Tidigare har han gjort två filmer hemma i Nigeria.
- Jag har alltid varit intresserad av film. Nu hoppas jag få göra fler. Nästa kan handla om vad man får och inte får göra i Sverige.
Janne Bäcklund, Folkets Hus-chef, berättar att han träffade Anigbogu första gången 2006 i samband med utställningen "Grigolandia". Anigbogu berättade om sitt filmintresse, det ena gav det andra och resultatet blev alltså "Hej då".
Fått stöd
Anigbogu har gjort filmen som projekt hos ABF och berättar att han även fått värdefullt stöd av Folkets Hus, Bodens kommun, bekante filmfografen Göran Emerius och många bodensare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om