Festen gav en god skörd

Två utmärkelser kom i fokus när Skördefesten & miljö-dagarna i Boden invigdes på fredagen:Röda korsets Bodenkrets delade ut en check på 113 600 kronor ur Syskonen Paulssons fond till social verksamhet inom Bodens kommun.Råek från Gunnarsbyn fick en check på 25 000 kronor som bästa kooperativ.

Råek från Gunnarsbyn fick ta emot en check på 25 000 kronor som bästa kooperativ i Norrbotten. Fr v: Helena Zimmer, vice ordförande Coomapnion Norrbotten, Bertil Degerlund, Anna-Lena Lindberg-Andersson och Gunilla Larsson, alla Råek samt Staffan Olofsson, Sparbanksstiftelsen. FOTO: leif hammarström

Råek från Gunnarsbyn fick ta emot en check på 25 000 kronor som bästa kooperativ i Norrbotten. Fr v: Helena Zimmer, vice ordförande Coomapnion Norrbotten, Bertil Degerlund, Anna-Lena Lindberg-Andersson och Gunilla Larsson, alla Råek samt Staffan Olofsson, Sparbanksstiftelsen. FOTO: leif hammarström

Foto: leif hammarström

BODEN2008-08-23 06:00
Syskonen Paulsson, som kom från Boden, hade inga arvvingar och testamenterade pengar till Röda korset i Boden. Avkastningen - som kallas guldkantspengar - ska enligt testamentet användas till vård och främjande av äldreboende, gruppbostäder inom omsorgen, socialpsykiatrin och kategoriboende inom Bodens kommun.
- Utdelningen känns som en jättekul början för mig som chef och vi ska förvalta pengarna väl, sa Katarina Lilje-holm, ny socialchef.
Pengarna har tidigare använts till bland annat resor till skärgården, Dundret och Kvikkjokk. I höst planeras till exempel Alice Babs-afton, tårtkalas och julmiddagar.
Checken som Råek fick delades ut av Coompanion, centrum för kooperativ utveckling, tillsammans med Sparbanksstiftelsen och Sparbanken Nord.
Det är tredje året checken delas ut och Råek - Råneälvdalsrådets ekonomiska förening - kan kalla sig bästa kooperativ i Norrbotten.
- Råek har bidragit till att utveckla kooperativa värderingar, bygden och människorna. Samtidigt har man skapat tillväxt, sa Helena Zimmer, vice ordförande i Coompanion Norrbotten.
Råek startade verksamheten 1999 och har gått från noll till tio anställda. Man förvaltar industrihuset i Gunnarsbyn och har 150 medlemmar med bred förankring.
Råeks representanter säger att man inte visste någonting om utmärkelsen, men att man började misstänka att något var på gång när man blev inbjuden till lunch på fredagen.
- Vi var tvåa ifjol och tänkte inte så mycket på om vi skulle kunna vinna i år. Men det känns jättekul och nu går vi vidare. Vi har många projekt på gång, sa Anna-Lena Lindberg-Andersson, ordförande.
n n Skördefesten & miljödagarna har blivit en tradition i Boden. De genomförs för 14:e året i rad och är en av Norrbottens största mötesplatser för livsmedelproducenter, hantverkare, miljöföretag, hälsoföretag, kulturarbetare med mera.
- Dagarna är ett utmärkt tillfälle för sociala kontakter och samvaro, sa kommunalrådet Olle Lindström, som höll invigningstalet.
Förra året hade evenemanget cirka 17 000 besökare och temat är även i år folkhälsa och närproducerat. 150 utställare finns på plats.
- Det är en 10 procentig ökning sedan ifjol och vi har aldrig haft så många, sa Gösta Eriksson, ansvarig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om