Femåringens finger gick inte att sy tillbaka

En femårig flicka skadades svårt när hon åkte en vattenrutschbana på Björknäsbadet. Ett finger slets av när det fastnade i ett hål mellan två bandelar.
- Fingret hittades men gick tyvärr inte att rädda. Nu har polisen inlett en förundersökning, säger Peter Wallin, chef för Bodens bad och Camping.

Här i vänstra röret ovanför den norska flaggan inträffade olyckan när en femåring miste sitt finger. Hon åkte inne i den trånga rutschbanan med sin pappa. Enligt polisen fanns inga vissa kanter inne i plaströret så olyckan kan även ha naturliga orsaker.

Här i vänstra röret ovanför den norska flaggan inträffade olyckan när en femåring miste sitt finger. Hon åkte inne i den trånga rutschbanan med sin pappa. Enligt polisen fanns inga vissa kanter inne i plaströret så olyckan kan även ha naturliga orsaker.

Foto: Lena Leffler

BODEN2011-07-11 15:49

Isberget är den centrala åktraditionen på Björknäs Bad och Camping. Det byggdes under tidigt nittiotal och har en bred vattenfallskana och ett par tunnelrutschkanor.

Vid lunchtid i söndags var olyckan framme när en norsk pappa och hans femåriga dotter åkte tillsammans i ena rutschbanan. Flickans ena finger klämdes fast och en del av fingret lossnade helt. Polis tillkallades samtidigt som flickan fördes med ambulans till sjukhus.

Bassängen stängdes av och efter 45 minuter sökande återfanns fingret. Campingchefen Peter Wallin satte det i en kylbag och körde till en ambulans som åkte vidare till Sunderby sjukhus. Flickan fördes senare till Norrlands universitetssjukhus i Umeå för handkirurgi.

- Vi har i dag fått besked av flickans släktingar att flickans finger inte gick att sy fast igen. Anhöriga vill inte ha någon kontakt med media utan ska kontakta oss när de kommer tillbaka, säger Peter Wallin.

Han bekräftar också att det var ett fel i röret, eller en glepa mellan två bandelar som gjorde att flickans finger fastnade.

- Det är en glepa som uppstår när man belastar det området. Glepan syntes när vi och polisen inspekterade insidan. Vi får se hur det blir med ansvarsbiten och om vi ska göra en mer teknisk undersökning själva. Det finns flera alternativ att fundera på, dels reparation och om vi ska stänga av isberget för resten av säsongen för att säkerställa att det är bortom all risk.

Enligt Peter Wallin så görs en inspektion av isberget varje dag innan anläggningen öppnar av tjänstgörande badpersonal.

- Det är däremot inte lätt att upptäcka en sådan här skada. Den kan ha uppstått samma dag som olyckan hände, säger han.

Polisen hävde under måndagen avspärrningen på isberget som dock fortfarande hålls avstängd. Polisen har även inlett en förundersökning om misstanke till vållande av kroppsskada.

- Det är i så fall vad ett eventuellt brott kan rubriceras som. Vi vet dock inte i dagsläget vad det kommer att sluta med. Polisens arbete blir att så fort som möjligt, helst denna vecka höra alla inblandade parter om händelsen, säger förundersökningsledaren P-O Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om