Tallkvisten Fastigheter, som driver Hotell DG11 i Boden, anlitade Magnus Nordberg, brandingenjör-civilingenjör riskhantering på Brandkonsulten i Umeå, när de fick föreläggande att åtgärda brister i brandskydd.
Parterna är inte överens. Därför har förvaltningsrätten efter överklagande avgjort ärendet.
– Vi konstaterade, att om de åtgärdade en av punkterna så uppfyller de Boverkets byggregler, säger Magnus Nordberg.
Enligt den punkten ska kökspentryt vara brandtekniskt avskilt från hotellkorridoren på plan tre. Tallkvisten har satt dit en dörr. Av domen framgår att kommunen inte på plats kontrollerat att föreläggandet är uppfyllt.
Rätten vill ha styrkt att åtgärden är gjord, att räddningstjänsten sett och godkänt den.
– Det är fel, riktigt så fungerar inte lagstiftningen, för det är inte räddningstjänsten sak att godkänna en lösning. Det är inget tvång att räddningstjänsten måste följa upp att en fastighetsägare åtgärdat det, säger Nordberg.
Det stämmer att lösningen med en dörr mellan pentry och korridor är ett sätt att åtgärda den punkten under förutsättning att utförandet är som redovisats, enligt Patrik Grape. Däremot har han en annan uppfattning när det gäller kravet på kontroll.
– Det är en skyldighet för kommunen att följa upp att krav som ställs i ett föreläggande följs. Det är kopplat till vår tillsyn enligt lagen om skydd mot olyckor, vilket ärendet handlar om, och inte bygglagstiftningen.
Domstolen bedömer att lösningen med en andra utrymningsväg via en hotellägenhet på plan tre inte uppfyller kraven på godtagbar utrymningsväg.
– Jag blir förvånad för räddningstjänsten sa i rättssalen att lösningen uppfyller Boverkets byggregler och säkerhetsnivån de angett i föreläggandet är Boverkets byggregler, säger Magnus Nordberg, som anser att utrymningsvägen uppfyller Boverkets byggregler.
Patrik Grape har en annan syn.
– Vi har inte sagt i rätten att lösningen med utrymning över ett annat hotellrum uppfyller Boverkets byggregler. Att det inte är en godtagbar lösning är vad föreläggandet grundar sig på. Brandskyddet ska vara skäligt. I den bedömningen tas vägledning från Boverkets byggregler, men även från andra myndigheters föreskrifter, råd och anvisningar.
Hans bedömning i det här fallet med utrymning över annan gästs hotellrum är att man inte kan garantera två fungerande av varandra oberoende utrymningsvägar.