Fastigheter hotas

En drygt 300 meter lång ispropp i Luleälven gjorde att vattnet steg kraftigt i Ågärdan i går.- Vi fick larmet vid lunchtid. Isproppen beror på att Vattenfall kört vattenturbinerna lite hårdare än vanligt. Just nu är några fastigheter i farozonen, säger räddningschefen Bengt Nilsson.

Bodens räddningschef Bengt Nilsson hoppas att isproppen ska släppa.FOTO: Lena Leffler

Bodens räddningschef Bengt Nilsson hoppas att isproppen ska släppa.FOTO: Lena Leffler

Foto: Lena Leffler

BODEN2010-12-01 06:00
Larmet att vattnet stigit i Luleälven kom till Bodens räddningstjänst vid lunchtid. Under de senaste dagarna har det varit stark kyla i landet vilket lett till en stor efterfrågan på elström. För Luleälven mellan Vittjävs och Bodens kraftstationer har det medfört högre flöden med isbildning som följd.
Istäcken bildas
- Det blev väldigt kallt fort och energi behövdes. Vi har kört Luleälven mycket för att producera mycket elström. Isen hann inte heller lägga sig som den ska göra vilket gjort att det bildats istäcken, eller tunnare is, över hela älven som bryts sönder. Flaken åker nedströms under den tunna is som funnits.
- I kombination med högre flöden har det gett isbildning under vattnet. Den här typen av ispropp är ganska ovanlig. Senast det hände var 1983, säger Peter Stedt, informationsansvarig på Vattenfall.
Minskad vattentappning
Den långa isproppen finns nära älvsbotten på en fem kilometer lång sträcka i Ågärdan. Isproppen gör att vattnet, som stigit några meter tryckts upp på strandtomter i Ågärdan och vid Trångforsbron. Ett par fastigheter är drabbade enligt Stedt. Även motsatta södra sidan av Luleälven är drabbad enligt räddningschefen men han vet inte hur mycket.
Bodens kommunchef Håkan Hansi har haft ett möte med räddningschefen och Vattenfall under tisdagen,
- Kommunen följer utvecklingen och de åtgärder som vidtagits. Vi har ingen annan speciell beredskap än den som satts in, säger Hansi.
För att dämpa vattenflödet har Vattenfall minskat på vattentappningen i kraftstationerna. Det ger effekt först efter sex timmar. Lösningen är få till stånd en isbildning på vattenytan så att isen kan flyta fritt under isen. Det underlättas om tappningen minskas.
Mäter vattennivån
Vattenfall mäter utvecklingen av vattennivån klockan 20 på tisdagskvällen och vid sjutiden på onsdagsmorgonen.
- Att spränga bort isproppen är ingen lösning i detta fall. Då samlas all is vid Bodens kraftstation. Vi kommer att ha ett nytt möte i morgon med räddningstjänsten och diskutera det fortsatta läget, säger Peter Stedt.
Kommer de fastighetsägare som drabbas att kunna få ersättning av Vattenfall?
- Den frågan får vi ta om det blir aktuellt framöver. Först måste vi se vilken effekt åtgärderna har, säger Peter Stedt, Vattenfall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om