Minskning av timvikarier ger Boden 4,5 miljoner

Färre timvikarier ger Boden 4,5 miljoner i bidrag. Det prestationsinriktade statsbidraget är en bra morot. "Vår kommun har sänkt siffrorna rejält", säger Mats Björk, socialförvaltningen.

Mats Björk, ekonomichef på socialförvaltningen har fått lite fler miljoner.

Mats Björk, ekonomichef på socialförvaltningen har fått lite fler miljoner.

Foto: Norr Media

Boden2022-01-22 09:03

Förra våren kom det prestationsbaserade statsbidrag på fyra miljarder mot äldreomsorgen.Boden tillhörde då faktiskt de tjugo sämsta kommunerna till att nyttja timvikarier i Sverige.

– I början på pandemin tycktes man se ett samband mellan att kommuner som hade väldigt mycket timvikarier inne i sin äldreomsorg hade högre smittspridning inom äldreomsorgen på grund av brister i basala hygienrutiner. Därför satsade staten två miljarder för att minska andelen timvikarier inom äldreomsorgen och primärt få mer månadsvikarier och tillsvidareanställda.

De tjugo procent av landets kommuner som använde minst timvikarier, eller 17 procent av personalen inom äldreomsorgen ansågs ha uppnått en god nivå. Därför skulle en tredjedel av statsbidraget gå till dessa kommunerna och två tredjedelar av statsbidraget skulle gå till kommuner som lyckades visa en markant förbättring över en bestämd mätperiod, eller ett år. De kommuner som redan hade en god nivå med sina timvikarier behövde ändå sänka ytterligare med tre procent. Och för kommuner som inte kommit upp till en god nivå skulle andelen timvikarier reduceras med fem procent.

Det klarade Bodens kommun med råge visade det sig. Vid första mätningen som genomfördes i november 2019 låg man på 34 procents timvikarier. November 2020 var siffran 30 procent och nu november 2021 är Boden nere på siffran 23 procent.

– Så vi klarade att minska timvikarierna med minst fem procent som var kravet men vi klarar fortfarande inte att hålla en god nivå som i dag är 17 procent. Så där har vi fortsatt en resa att göra, säger Mats Björk, ekonomichef på socialförvaltningen.

Men eftersom förbättringsmålen för kommunen var tillräckligt bra så kommer man att få 4,5 miljoner i prestationsinriktat statsbidrag utbetalt någon gång under våren.

– Det handlar ju inte bara om att få statsbidrag utan inriktningen och målsättningen från statens sida med pengarna är att höja kvalitén inom äldreomsorgen. För våran del kommer pengarna att användas till en budgetförstärkning till vår verksamhet. Det här statsbidragssystemet kommer att fortsätta under 2022 och 2023.Det är åtminstone vad man aviserat från statens sida. Så det kommer säkert att komma nya krav och att man flyttar målsnöret lite längre fram, säger Mats Björk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!