Farmen i Bredåker vill satsa på utegrisar

Lantbrukarna Johan Långström och Anna-Karin Sundström satsar i år på utedrift för sin grisfarm i Södra Bredåker." Vi tänker pröva oss fram för att se hur vi vill att utedriften ska fungera", säger Anna-Karin.

Grisarna trivs utomhus speciellt när de har tillgång till sin gyttjepöl.

Grisarna trivs utomhus speciellt när de har tillgång till sin gyttjepöl.

Foto: Lena Leffler

Boden2020-08-04 17:00

Paret träffades för tre år sedan. 2019 tog de över Långströms Lantbruk och Entreprenad från Johans föräldrar.

– Vi är unga personer som vill satsa och driva jordbruken vidare och samtidigt förbättra djurvälfärd som finns, säger Anna-Karin Sundström.

I dag finns 300 nötkreatur för köttproduktion. Halva den äldre besättningen finns i den nybyggda hallen vid boningshuset.

– Vi köper in kalvar från mjölkgårdar och föder upp dem. Vår familj slutade med mjölkkor 2008 när vi köpte grisgården och gick över till köttproduktion, säger Johan Långström.

Farmen har valt att föda upp Hampshiregrisar på gården som skickas sedan till slakt.

– Rasen funkar bäst för oss för de är väldigt trevliga. Djuren åker på slakt när de är ett halvår. Då ligger svinens vikt på 90- 100 kilo, säger Anna-Karin.

Det var hennes idé att lantbruket skulle pröva en större utedrift i år.Idag finns 96 suggor men plats för 120 stycken i grisstallet. Suggorna är uppdelade på fem grupper för man har grisning varje månad.  Just nu går 47 slaktsvin och 11 suggor ute.

– Vår svinfarm måste väl vara nordligaste stället att ha grisarna ute.  De kommer att gå ut tidig vår och sen höst.Vi fick dock inte ut grisarna förrän 1 juli på grund av corona. I dag får ingen utomstående besöka djurstallarna för att undvika att djuren smittas, säger Anna-Karin.

Slaktsvinen köps upp av Nyhléns Hugoson men utegrisarna kommer även att kunna köpas av privatpersoner. Paret har märkt av ett uppsving av lokalproducerat under pandemin.

– Jag tycker det varit ett uppsving länge men coronan har väl ytterligare hjälpt till att få igång tankar att man måste stärka landets försvar med egen produktion av kött, säger Johan Långström.

Grisarna som går ute nu är en försöksgrupp som får pröva det tills de ska in för att grisa. 

– Vi ser hur man kan utveckla utedriften för att det ska fungera för djuren. Förra året hade vi sex grisar i en mindre hage och i år kör vi med en större grupp. Nästa år får vi se hur många det blir. Vi har planer på att bygga om mer om allt går enligt våra framtidsplaner. 

 I framtiden hoppas paret kunna bygga mer lösdriftstallar så att grisarna får gå mer fritt. Så att djuren kan gå ut själva när vädret tillåter. 

– Det är vår dröm, säger Anna-Karin Sundström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!