Familjens stora lycka: "Pappa får stanna"

Ramil Mammadovs fru och söner beviljades uppehållstillstånd. Han skulle utvisas och familjen var förtvivlad. Bygden vädjade till Migrationsverket att inte splittra familjen. Nu får han stanna. "Vi är jätteglada, vi kan inte vara utan vår pappa" säger Ali Mammadov.

Nicat Mammadov, nio år, Ramil Mammadov, Ali Mammadov, tolv år, och Aysel Mammadova, ordnade med fest på lördagen för att fira att Migrationsverket ändrade sig och gav Ramil arbets- och uppehållstillstånd.

Nicat Mammadov, nio år, Ramil Mammadov, Ali Mammadov, tolv år, och Aysel Mammadova, ordnade med fest på lördagen för att fira att Migrationsverket ändrade sig och gav Ramil arbets- och uppehållstillstånd.

Foto: LENA TEGSTRÖM

Boden2021-07-20 06:00

Familjen är från Azerbajdzjan. Via Stockholm och Boden hamnade de i Harads. Ramil Mammadov och Aysel Mammadova har två söner, tolv och nio år. Ali år äldst.

Jag träffade dem i torsdags förra veckan. Båda jobbar på Älvstrands äldreboende. Ramil på natten och Aysel på dagen för att någon av dem alltid ska vara nära barnen. Ali och hans lillebror går i Harads skola.

Migrationsverket beviljade Aysel arbets- och uppehållstillstånd. Barnen fick också stanna. Men myndigheten ville utvisa Ramil och beslutet var förenat med ett återresandeförbud på tre år. Familjen var förtvivlad.

Genom sin advokat hade Ramil överklagat beslutet. Hela bygden ställde upp; hans arbetsgivare, kollegorna, Svenska kyrkan, barnens lärare och Edek vädjade till Migrationsverket att inte splittra familjen. I sina yttranden påpekar de att beslutet strider mot Barnkonventionen och att myndigheten måste se till barnens bästa.

– Aysel och Ramil kom in i bygden. De är våra kollegor, våra vänner, våra grannar och det är klart att vi ställer upp för dem när det blev så här tokigt. För mig var det helt självklart, så fina människor som det här är så vill man hjälpa dem allt som man kan. Jag är glad att få vara granne med dem, säger Mikael Midbjer, ordförande i Edek.

Innan jag ens hade hunnit tillbaka till Boden möttes jag av beskedet - Migrationsverket hade ändrat sig. Den enorma oron förbyttes till stor glädje. En arbetskollega till Ramil, Isabelle Hansson, var där.

– Det var otroligt att få dela denna stund med dem och dela glädjen med dem. Det värmde hjärtat och går nästan inte att beskriva med ord. Det är helt fantastiskt att vi får behålla honom som kollega på jobbet och att hela familjen får vara tillsammans.

Så på lördagen ordnades med fest.

– Jag är jättetacksam. När vi fick det här beslutet att jag får stanna så blev vi jätteglada, säger Ramil Mammadov och tackar alla som ställt upp för dem, bland annat tackar han sin chef som han uppger gjort allt hon kan.

– Vi är så jätte-, jätteglada att vår pappa får stanna. Vi kan inte vara utan honom, vi tycker så mycket om honom. Nu känns det jättebra, säger Ali Mammadov.

Hans favoritämne är matematik och han vill bli advokat.

– Vi trivs jättebra i Harads, tillägger Ramil. Vi bor här nu, men tänker att vi kanske ska köpa hus. Vi ska inte åka någonstans. Vi ska stanna här. Nu känns allt jätteskönt. Vi har många kompisar här.

Familjen har varit i Sverige 3 år och sju månader.  De har lärt sig svenska på egen hand och Mikael Midbjer förundras över hur fantastisk bra svenska de kan.

När Ramil kom till Harads fick han kontakt med Kaare Enbom och fick jobb som chaufför efter drygt fyra månader i landet.

– När jag började jobba med honom kunde jag inte prata svenska, bara lite grann. Han lärde mig mycket.  Han och hans fru hjälpte oss jättemycket, säger Ramil Mammadov.

Han började även jobba natt Älvstrand, men det blev för mycket att både jobba dag och natt.

Mikael Midbjer summerar:

– Det blev jättebra. Det är en fantastisk glädjens dag. Jag var positiv och har sagt det åt Ramil, för det kändes att de inte kan ta ett beslut som splittrar familjen. Det hade varit obegripligt om de hade gjort det och genomdrivit beslutet om utvisning. Vi är så glada för familjens skull att han nu får stanna.

EDEK

Edeforsbygdens ekonomiska förening, EDEK, är en ekonomisk, politiskt obunden, förening som tillvaratar medlemmarnas ekonomiska och kulturella intressen. Målet är att fungera som bygdens samlade röst/organ för samhälls- och landsbygdsfrågor och verka för en positiv utveckling för boende, företag, föreningar och organisationer.

På uppdrag av Bodens kommun erbjuder EDEK även medborgarservice genom Servicepunkten, som hjälper boende med information, rådgivning och förberedelser till handläggning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!