Familjens sorg: "Vi tror inte att Mikael lever"

Helena Strömgren, syster till den försvunne Mikael Simonsson och hennes dotter Elina Sundqvist, med sonen Ebbe, lever i stor ovisshet.
Helena Strömgren, syster till den försvunne Mikael Simonsson och hennes dotter Elina Sundqvist, med sonen Ebbe, lever i stor ovisshet.

Det har snart gått nio månader sedan Mikael Simonsson försvann och hans anhöriga har ställt in sig på att han inte längre är vid liv. "Då känns det värdigare att kunna begrava min bror än att han ligger någonstans och ingen hittar honom, säger systern Helena Strömgren.

Boden 2 april 2021 11:00

Missing People gjorde sista stora söket i oktober förra året efter den försvunne Mikael Simonsson uppe i stugan i Notsel. Nu har det gått ett halvår och organisationen har kontaktat familjen igen.

– Missing People planerar för fler sökningar. För oss anhöriga har det varit en evig väntan sedan snön kom, så det känns bra att vi går mot vår och snön smälter, säger systern Helena Strömgren.

undefined
Elina Sundqvist och hennes mamma Helena Strömgren fanns på plats i Notsel vid sista sökinsatsen efter Mikael Simonsson vid fiskestugan.

De har anlitat blodhundar från Falkenberg som spårat Mikael till en väg och att han där skulle ha blivit upplockad av en bil. Flera olika siare har också kontaktats för att familjen ska få veta vad som hänt Mikael.

Hur stor tillit ska man ha till allt och hur påverkar det er?

– När situationen känts så desperat som den gjort så greppar man som anhörig efter varje halmstrå samtidigt som man måste tänka logiskt och förstå att det kan vara på ett annat sätt. Vi tror inte att Mikael är vid liv efter så lång tid, säger Helena Strömgren.

undefined
Sökinsatsen drog igång ganska fort när det blev känt att en person försvunnit. Här vid första genomgången i Notsel.

Hur mycket vet ni om polisens arbete?

– Jättemycket från början för då låg vi anhöriga på och polisen informerade oss. Sista tiden knappt något. Jag som kontaktperson har fått ringa och fråga vad som händer. Det finns vissa grejer som man är lite besviken över. Vi hittade ett par leriga skor hemma i hans lägenhet som polisen inte ville undersöka. Leriga blir inte skorna i stan och Mikael brukade bara ha gympaskor i stugan. Det kanske kunde tyda på att han farit hem en sväng eller någon helt annanstans, säger systerdottern Elina Sundqvist.

– Nycklarna, jackan och skorna var borta. De fanns inte i stugan. Man kan också tänka att Mikael gick ut för att kissa och föll i vattnet. Det är inte heller uteslutet, säger Helena.

Norr media har även pratat med polisens talesperson P-O Andersson, Luleå. Förundersökningen gällande misstänkt människorov är fortfarande öppen och man gör enligt Andersson allt vad man kan i arbetet med försvinnandet.

undefined
Systerdottern Elina Sundqvist pratade mycket med polisen i början av sökinsatsen. " I slutet har det varit mest jag som sökt kontakt."

I dag måste Mikaels familj avvakta vad som händer med polisutredningen. Elina säger att de tvingats "pausa" sorgen när livet trots allt fortsätter.

– Man tillåts inte känna samma djupa sorg som när någon dör utan det blir ett utdraget lidande för alla, säger Elina.

– Mikaels två barn sörjer att de har förlorat sin pappa och vår mamma Eva har det också jättejobbigt. Det viktiga för oss alla är att få göra ett avslut. Det blir en värdighet på alla plan för juridiskt sett är min bror vid liv eftersom Mikaels post kommer till mig, säger Helena.

undefined
Systern Helena Strömgren har skrivit sin försvunne bror på sin egen adress:"Juridiskt är min bror i livet för jag får all hans post", säger hon.

För familjen känns det bättre att det ligger en tragisk olycka bakom än ett brott.

– Vi hoppas det kan förklara hans försvinnande hellre än att någon annan person skulle vara orsaken till att han inte finns mer. Då betyder det att det inte behövt hända, säger Elina Sundqvist.

undefined
Här vid stugan i Notsel har de mesta av sökinsatserna efter försvunne Mikael Simonsson skett.

Helena följer nyheterna om försvunna personer och blir glad för de anhörigas skull när de hittas. Som militären vars kvarlevor återfanns i en klippskreva i Tyresö nationalpark.

– Att mannen hittades var en ren slump. Man önskar att det även kunde vara så för oss. Att vi helt enkelt missat något i söket. Marginalerna är små och man förstår hur svårt det är att hitta någon.

– Hittas Mikael kan vi få en grav att gå till och hedra honom. Vi kan inte riktigt ta till oss att han är borta när vi inte vet var han är, säger systern Helena Strömgren.

Ett mystiskt försvinnande

Fredagen den 10 juli 2020 fick Mikael Simonsson,45, skjuts av sin pappa till stugan i Notsel, utanför Harads. Under lördagen hade familjen kontakt med honom i telefon. Det var det sista livstecknet. Mobil, bankkort, legitimation låg kvar i stugan men Mikael var spårlöst borta. Han anmäldes försvunnen 11 juli. Med hjälp av helikopter, drönare, hundar och dykare har polisen sökt i terräng och vattendrag runt stugan. Även Missing People har genomfört flera sökinsatser med frivilliga uppe i Notsel.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa