Familj blir granne med stålverket: "Alldeles för nära"

Markus Dyrvold bor med sin familj på gamla Flarkenvägen. H2 Green Steels stålverk hamnar 150 meter från deras hus. ”Jag är tudelad, men i grunden positiv till etableringen för vi vet vad den betyder för Boden och Norrbotten. Den kommer lyfta hela regionen, men ligger alldeles för nära vår fastighet.”

Markremsan med skog närmast bostadsbebyggelsen i Norra Svartbyn ska enligt förslaget till detaljplan vara orörd så att man inte kan bebygga i framtiden. ”Vi har framfört synpunkter att man ser till att det blir bullerskydd i den skogen. Nu är det mycket sly och lövträd. Det hade varit bättre om det hade varit en granskog”, säger Markus Dyrvold.

Markremsan med skog närmast bostadsbebyggelsen i Norra Svartbyn ska enligt förslaget till detaljplan vara orörd så att man inte kan bebygga i framtiden. ”Vi har framfört synpunkter att man ser till att det blir bullerskydd i den skogen. Nu är det mycket sly och lövträd. Det hade varit bättre om det hade varit en granskog”, säger Markus Dyrvold.

Foto: Petra Älvstrand

Boden2021-12-06 06:00

Stålverksanläggningens placering flyttades mycket närmare bostadsbebyggelsen i Norra Svartbyn på grund av dåliga markförhållanden.

Markus Dyrvold vill att fabriken flyttas österut, men förstår att det tar tid att bygga längre bort.

– Vi tycker ändå att man behöver se över den kostnaden. När den hamnar så här nära byn, så blir det byn som bär kostnaden för att det blir billigare att etablera sig nära oss då marken är bättre där. Men det blir sämre för oss, säger Markus Dyrvold.

Han har lämnat in sina synpunkter på kommunens förslag till detaljplan för verksamhetsområdet i Norra Svartbyn i samband med samrådet.

– Den här västra och nya delen av området har tillkommit för den här etableringen. Om den inte blir av hade jag helst velat att den delen undantas och därmed inte längre är aktuell för industriändamål. Det hade känts tryggare för oss. Så det inte kommer hit en gödselfabrik.

undefined
"Norra Svartbyns historia är äldre än USA:s", påpekar Markus Dyrvold och visar hur byn gestaltade sig på en karta från 1708.

Byggs stålverket är han orolig för hur det kommer påverka dem, dels under byggtiden, dels när produktionen sätter igång.

– När ett område klassas som industrimark gäller andra gränsvärden. Vi är oroliga för buller och trafik. Hur omhändertar man det under byggtiden till exempel? Man kommer inte kunna stänga av väg 605 innan den nya järnvägen och vägen är på plats och 605 är inte dimensionerad för så tung trafik, säger Markus Dyrvold.

Han vill därför att man följer Naturvårdsverkets flödesschema för att skydda byborna och hänvisar till verkets rapport om Industri- och verksamhetsbuller vid planläggning och bygglovsprövning av bostäder.

undefined
Så nära det planerade stålverket bor Markus Dyrvold och hans familj.

Markus Dyrvold vill att H2GS gör allt de kan för att hålla nere buller, ljusbilden och dammspridning.

– Jag tror att de kommer försöka göra så mycket som möjligt, men området är otroligt stort och byggnaderna är på vissa ställen höga.

Han undrar hur närboende kommer påverkas av belysningsmasterna på stålverksanläggningen och jämför med belysningen på Bodentravet, som nästan lyser upp hela stan på kvällstrav.

– De har bland annat sagt att de ska försöka ha så låga master som möjligt och se till att det ljuset inte reflekterar upp i onödan. I och med att det mesta av verksamheten sker inomhus är det inte lika stort behov av utebelysning, som på andra industriområden.

undefined
Fotomontage med vy över H2 Green Steels storskaliga stålverksanläggning sett från Rödbergsfortet i Boden.

Men det finns ändå en oro att familjen kommer bli störd när stålverket är på plats och sätter igång sin produktion. Sommartid brukar de öppna fönstren på husets övervåning för att få bättre luftcirkulation. Det har de kunnat göra eftersom de bor granne med skogen vid vägens slut, men ifrågasätter om de kan fortsätta med det.

De flyttade dit för drygt två år sedan för att komma nära naturen och kunna njuta av lugnet och tystnaden. De kan ta på sig skidorna och skida rätt ut i skog och mark. De har investerat mycket i fastigheten och Markus Dyrvold har bland annat byggt ett stort garage.

Han berättar att de då hade en strid ström av nyfikna som kom och tittade på bygget. Utifrån det frågade han H2GS hur de omhändertar alla som kommer vilja se det gigantiska bygget.

– De ska bygga en utkiksplats, berättar han.

Markus Dyrvold har fört en dialog med företaget och även haft ett eget möte med dem.

– De har tittat på det vi är oroliga för. De har varit här och vi har gått i skogen så de har sett hur nära oss det blir. Han som är byggansvarig har tittat på hur man skulle kunna bygga upp jordvallar för att minska ljudnivån. Jag upplever att de tar det på allvar. Så det är inte en okänd "granne", som planerar att flytta in och det känns bra.

undefined
Familjen Dyrvold flyttade till fastigheten för att de ville bo granne med skogen och naturen inte med ett stålverk. "Jag är tudelad. Det är jobbigt för oss," säger Markus Dyvold.

Eftersom de har egen brunn är han även rädd för att markarbeten och bygget av stålverket kommer påverka grundvattnet, som är ytligt i området. Han vill att kommunen tar regelbundna prover för att säkerställa att deras dricksvatten förblir tjänligt.

H2GS:s etablering jämförs med bygget av Bodens fästning. Den kommer förändra Bodens och Norra Svartbyns historia för all framtid.

Markus Dyrvold upplever att kommunen är villig att ta till sig förslag på hur den kan förbättra utemiljön för byborna. De har även lämnat sina förslag till Green Steel. De handlar bland annat om en upplogad isbana på Svartbyträsket och ett motionsspår mot Gammelängs- och Mjösjöberget. 

– Det är satsningar som inte bara vår by har nytta av och binder samman bostadsområden.

Stålverk i Norra Svartbyn

Närmaste bostad ligger cirka 150 meter från fabriken. Mellan anläggningen och närmaste bostadsområde kommer det lämnas kvar en skogskorridor på cirka 100 meter. Skogen närmare anläggningen avverkas.

H2GS avser att investera i ljudisolering och bullersänkande åtgärder. De planerar att lägga de verksamheter som orsakar buller så långt ifrån Norra Svartbyn som möjligt, cirka en kilometer därifrån.

Maskiner och lager kommer vara inomhus och stora ventilationssystem ska förhindra spridning av damm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!