Familjeföretag i fyra generationer jubilerar

Vem har inte käkat en god hamburgare på Rönnbäcks gatukök? Familjeföretaget har drivits av fyra generationer och fyller nästa år 80 år. Nu är det barnbarnsbarnet Johan Lundström och hans fru Malin Lundström som äger det.

Utveckling. Verksamhetens utvecklades och från den mobila kiosken fick Rönnbäcks gatukök en fast plats på Röda torget.

Utveckling. Verksamhetens utvecklades och från den mobila kiosken fick Rönnbäcks gatukök en fast plats på Röda torget.

Foto: Rönnbäcks gatukök

BODEN2017-09-13 20:19

Det var Helga och Valdemar "Valle" Rönnbäck som startade verksamheten 1938. Då hade de en mobil kiosk som de drog med sig. Därifrån sålde de tidningar, tobak och hemmagjorda karameller. Men det var krigstider och svårt att alltid få tag i ingredienser.

– Farfar hade också en korvlåda på magen, som han tog med sig till stationen och punkt 49, säger Carina Lundström och berättar en rolig episod från den tiden.

– Det var någon gång på 30-talet, som farfar blev rånad. Han var ute på övningsfältet och befälet ropade "Eld upphör". Sedan fick beväringen ställa upp sig och de som hade pengar fick köpa korv med bröd.

De som inte hade pengar stal då korv av Carinas farfar, som dock tyckte synd om de fattiga stackarna. Men lite försmädligt tyckte han nog ändå att det var, tror Carina. De skyldiga skämdes, så dagen därpå hade de samlat ihop pengar och betalade för korven de stulit. Att hon vet att historien är sann beror på att en före detta beväring blev deras sommarstugegranne och erkände att han tillhörde en av de hungriga korvtjuvarna. Han återberättade historien och blev sedermera god vän med familjen.

Hon berättar att farfadern också mötte upp korvsugna resenärer från haradsområdet vid busstationen.

– De hade inte korv då i Harads och det blev som lite lyx att fara till stan och äta korv med bröd.

"Valle" Rönnbäck utvecklade företaget från den mobila kiosken och korvlådan han cyklade omkring med till att först investera i en packmoppe och sedan en till låda på magen för glass. I slutet av 50-talet fick de en fast plats i korsningen Röda Torget. Då stod gatuköket nästan mitt på torget, för korsningen var så liten.

Carina Lundström förklarar att det kallas Röda torget för att det var Bodens första trafikljus. Hon berättar att hennes farmor stod hemma och rullade köttbullar och gjorde potatismos. Farmodern kokade även lingonsylt av lingonen hon plockat och sedan tog hon varje dag med sig maten i den mobila kiosken till torget. Så kom högerregeln och de tvångsförflyttades till Parkgatan 3. Carinas farfar hade varit förutseende och köpt marken där flerfamiljshuset, före detta Asken, nu ligger. Gatuköket utvecklades från 15 kvadratmeter till 60-70 kvadrat.

– Men så kom de ju på att de skulle göra äldreboendet Asken och då blev vi tvångsförflyttade igen till det läge där vi nu ligger och jag hoppas att vi får bli kvar där.

Det nya gatuköket invigdes i december 1992.

Men redan 1973 tog "Valles" son Göran Rönnbäck över rörelsen. Dessförinnan jobbade han som bilelektriker på Bil och Traktor.

– Pappa gick bort 1998. Han var sjuk de sista åren och under den tiden mognade beslutet att jag skulle ta över fram, säger Carina Lundström.

Nu har hennes son Johan Lundström och hans fru Malin Lundström övertaget företaget. Carina har många roliga minnen från sin tid som ägare. Visst, säger hon, finns det både roliga och tråkiga historier att berätta, men hon väljer att komma ihåg de bra minnena med kunder och personal.

– Det var en festkväll och det kom förbi några unga män och jag hörde en av dem säga att han skulle driva med mig. Han bad om en piggelin i bröd.

Carina Lundström höll god min och hämtade en piggelin, lade den i korvbrödet och frågade om han ville ha senap, ketchup och bostongurka på.

– Jag hoppas även han minns det som en rolig historia.

En av de anställda, Eva, jobbade länge hos dem i två omgångar. Hon började 1973 och arbetade till pension sedan hon kom tillbaka.

– Hon uppskattades av alla och än idag frågar kunder efter henne och hur hon mår, säger Carina och Malin Lundström.

Både mor och son berättar att kunder spontant kommit och lämnat blommor när de tyckt de gjort det bra under hektiska festkvällar. För när det är fest på stan då kommer hungriga kunder framåt nattkröken och vill ha något i magen. Men de tillägger att det märks att utelivet har minskat kraftig i Boden. De bedömer att det delvis är resultatet av att en aktör fick en nästan monopolliknad position och sedan upphörde med verksamheten. Då drabbas hela stan.

Rönnbäcks gatukök är en del av Bodens kulturarv, tycker Carina Lundström, som numera enbart ägnar sig åt fritidsforskning. För Johan Lundström var det självklart att ta över tillsammans med livskamraten Malin Lundström. De är båda 34 år och har tre barn. Han jobbar fortfarande heltid, men Malin som har en bakgrund inom handel och ekonomi har tagit tjänstledigt för att sköta om affärerna. De avser att lämna över firman till en femte generation.

De har börjat förbereda sig inför nästa års firande och har bland annat talat med sina leverantörer. Carina Lundström berättar att förr i tiden bakades brödet i en lokal bagare och parisarna hämtades hos den lokala slaktaren, som sedermera blev Norrbottens slakteriförening, som i sin tur köptes upp av Scan.

De vill inte bara fira 80-årsjubileum en dag eller en vecka. De planerar i stället för att återkommande under hela året presentera överraskningar en gång i månaden.

Det som de efterlyser är gamla bilder. De har ett fåtal. Före mobiltelefonernas tid så bar man ju inte med sig kameran när man skulle käka.

– Vi skulle bli jätteglada om vi kunde få möjligheten att kopiera bilder så att vi skulle kunna visa hur det såg ut, även interiören, säger Johan Lundström och berättar att människor i hela landet har minnen från Rönnbäcks.

Själv satt han en gång på Arlanda och väntade. På huvudet hade han en keps med Rönnbäcks logga, så plötsligt kom det fram en dam från Boden. Hon talade om att hon träffade sin man i hemstaden när han gjorde värnplikten där. De flyttade så till Stockholm, men på 70-talet spenderade de många stunder på Rönnbäcks. Det är fortfarande tradition att gå dit när de återvänder.

– Rönnbäcks är känt i södra Sverige av gamla lumpare, konstaterar Malin Lundström.

Fotnot: Familjen Lundström efterlyser bilder från och på Rönnbäcks gatukök genom åren. Digitala bilder går bra att skicka till malin@ronnbacks.com. Pappersbilder går bra att skicka med vanlig post så uppger familjen att de kan kopiera och scanna in dem och sedan skicka tillbaka bilderna. Viktigt är då att uppge returadress.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!