Fällkniven fyller 25

I går fyllde Fällkniven 25 år, vilket är en milstolpe i företagets historia.- En stor del av vår kniv-produktion säljs till militära källor. Vi har till och med en agent i Sydafrika och en på Grönland, säger Peter Hjortberger.

Peter Hjortberger och sonen Eric visar upp några knivmodeller. Den som Peter Hjortberger håller i är modellen F 1, som ingår i svenska Jas 39-systemet. "Fällkniven är sedan tio år tillbaka även kunglig hovleverantör".FOTO: LENA LEFFLER

Peter Hjortberger och sonen Eric visar upp några knivmodeller. Den som Peter Hjortberger håller i är modellen F 1, som ingår i svenska Jas 39-systemet. "Fällkniven är sedan tio år tillbaka även kunglig hovleverantör".FOTO: LENA LEFFLER

Foto: Lena Leffler

BODEN2009-02-10 06:00
I dag har företaget fem anställda och sedan några år pågår också en generationsväxling. Peter Hjortbergers son Eric, 32, är från
i år ny verkställande direktör
i Fällkniven.
Över tio miljoner
För 25 år sedan låg årsomsättningen på 49 500 kronor vilket ska jämföras med dagens siffra på 10,5 miljoner.
- Jag fyller 60 år i år och ska försöker trappa ned och hålla mig lite borta från jobbet så att sonen kan ta över. Vi växer så mycket vi klarar av. Det viktigaste är att ha kontroll över vad vi gör, säger Peter Hjortberger.
Fällkniven, som i dag finns i egen lokal på A 8-området, började knivverksamheten i Vuollerim men flyttade till Boden på 90-talet.
Egna modeller
Från början importerade och sålde företaget andra välkända knivmärken, men sedan 14 år tillbaka är det företagets egna modeller som gäller.
I dag säljer företaget cirka
25 000 knivar om året.
Vad många däremot inte känner till är att dess mest kända knivmodeller är testade och godkända för bruk inom US Navy och US Marin och finns med i Natos stora inköpskatalog.
Företagets populära knivmodell F 1 ingår också i Jas 39-systemet. 1987 fick Fällkniven en förfrågan från gamla FFV om att tillverka en överlevnadskniv för försvarets piloter.
- Förut hade de bara en simpel morakniv i fickan. Det tog oss ett år att tillverka en modell, men det är ingen rambokniv.
- Vår modell är både skarp, stark och säker. Det är helt enkelt en kniv som håller skärpan. Sedan tycker många att den är snygg också. När folk köper kniv så är det oftast utseendet som bestämmer vilken kniv man vill pröva först, säger Peter Hjortberger.
Blad och skaft från Japan
Knivblad och skaft tillverkas
i dag i japanska fabriker där Fällkniven äger produktionsmedlen.Slidorna däremot görs i USA, Spanien och Sverige.
- När vi skulle göra affärer i Japan ville de först veta vem jag var, mina värderingar och vilka mina släktingar var. Efter ett halvår började de prata affärer, vilket kändes lite frustrerande.
- Japanerna är däremot ärliga, skötsamma, noggranna och äregiriga. De gillar att vara bäst och det passar också med våra ambitioner, säger Peter Hjortberger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om