Olof Risberg, potatisbonde i Boden, berättar hur kärvt det är att odla potatis. Dessvärre är han inte ensam om upplevelsen.
De senaste åren har många lokala potatisodlare lagt ner.
– Den nuvarande marknadsmodellen gör att de ekonomiska förutsättningarna för att odla potatis i Norrbotten är låg, säger Fredrik Eriksson, Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten.
Han har själv odlat potatis i Boden tidigare men slutat för fem år sedan. Hans upplevelse är att det var mycket svårt att ta sig in i butikerna i de större kedjorna, som i regel hade stora centralupphandlade avtal för potatis.
– Man var tvungen att ha en egen packkedja och tvätta potatisen själv och sedan distribuera den själv. Det fanns ingen grossist som hämtade. Det var bara de största odlarna som hade kapacitet till det.
När han sålde till en butik var han tvungen att köra ut potatisen dit.
– Ena dagen kunde jag få en beställning på 200 kilo och nästa dag en på 200 kilo till. Det blev mycket skvättkörning och man var tvungen att hålla en väldigt hög servicenivå.
Blev potatisen dålig i butiken förväntades han åka och hämta den och komma med ny potatis.
Packad, tvättad och utkörd fick han behålla ungefär halva kilopriset, berättar Fredrik Eriksson. Om kilopriset var 12 kronor kilot, fick han alltså sex kronor.
– Odlingskostnaden är kanske 2,40 kronor kilo, men då tillkommer lagerhållning, sortering, tvättning, paketering och utkörning. Det går ju inte runt.
Det krävdes också en kvalitetscertifiering för att få sälja till butikerna i de stora kedjorna, vilket innebar en omfattande administration. Att odla potatisen var bara en del av jobbet.
– Du ska också vara en slipad affärsman och sälja din vara på marknaden. Du måste klara hela baletten själv och det blir väldigt tungt.
För konsumenterna blev det inte billigare att köpa närodlad potatis.
Det finns fördelar med att odla potatis i Norrbotten. Det behövs mindre bekämpningsmedel än söderut eftersom klimatet är annorlunda, vilket innebär att bladmögel inte trivs lika bra och arrendet kan vara billigare.
– Däremot är skörden lägre i norr och vi har ändå samma kostnader för personal, maskiner och drivmedel.
Eftersom drivmedel, gödsel och utsäde har stigit i pris, har risktagandet blivit större. Till det kommer det alltmer instabila vädret med långa torr- och blötperioder.
– Hade det varit en låg ekonomisk risk hade många fler fortsatt. Du kommer aldrig bli på rik på det, men huvudsaken är att det täcker sina egna kostnader och att du får ut en lön. Men när det kostar pengar att hålla på ger till och med de mest inbitna upp.
Han känner idag till en handfull verksamma potatisodlare i Norrbotten, från Tornedalen ner till Piteå. Ytterligare några odlar i liten skala och säljer på gården.
– Utvecklingen när det gäller självförsörjning av livsmedel i länet går åt helt fel håll, raka motsatsen mot vad den borde.
Att även antalet mjölkbönder minskar ser han allvarligt på.
– Mjölken är motorn i hela lantbruket. Produktionen är väldigt maskinintensiv, de omsätter jättemycket pengar, och även om vinsten är extremt låg så snurrar det mycket pengar. Tappar man den biten kommer exempelvis priset på maskiner och maskindelar att stiga. Alla segment inom jordbruket kommer att bli lidande.