Få alkoholfria alternativ på valborg

Lite kvällsaktiviteter får var femte ungdom i gymnasieåldern att dricka alkohol på valborg, enligt en ny undersökning. "Det är bara dåliga bortförklaringar", säger Viktor Sundbom, 15, från Boden.

Valborg innebär alkohol för många ungdomar. Men att skylla på att det finns få aktiviteter är fel enligt Mikael Karlman och Viktor Sundbom, båda 15 år. ?Foto: Gustaf Nilsson

Valborg innebär alkohol för många ungdomar. Men att skylla på att det finns få aktiviteter är fel enligt Mikael Karlman och Viktor Sundbom, båda 15 år. ?Foto: Gustaf Nilsson

Foto:

BODEN2014-04-30 07:00

I dag är det Valborgsmässoafton. Förutom majbrasor är högtiden förenat med alkoholkonsumtion. En av fem i gymnasieåldern kommer dricka alkohol för att det inte finns något annat att göra, enligt en färsk undersökning som Ungdomens nykterhetsförbund (UNF) har gjort.

– Det är inbyggt i vår kultur att alkoholen blir som smörjmedel för att kunna umgås, säger Victor Emmoth, kassör i UNF Norrbotten.

I stället tror de att drogfria aktiviteter kan vara ett alternativ.

– Vi vill visa att man kan ha lika roligt eller ännu roligare utan alkohol.

Använder Valborg som ursäkt

Två stycken som skriver under på det är 15-åringarna Viktor Sundbom och Mikael Karlman. De går i nionde klass på Stureskolan i Boden och tycker att det är tråkigt att många jämnåriga kommer att dricka alkohol.

– Många säger att: "Klart vi ska dricka, det är ju valborg" och använder det som en ursäkt, säger Mikael Karlman.

De uppskattar att tre av tio i deras ålder kommer dricka i helgen.

– Det haglar in förfrågningar från folk som frågar om man vill hänga med på fester, men det känns inte rätt för mig, säger Viktor Sundbom.

Känns det socialt accepterat att säga nej till alkohol?

– Har du rätt umgänge är det inget problem, säger Mikael Karlman.

Att få kvällsaktiviteter skulle göra att fler ungdomar i deras ålder dricker alkohol tror de inte.

– Nej, det finns saker att göra, som att vara ute och grilla. De som klagar på att det inte finns saker att göra får ta sig en titt, säger Viktor Sundbom.

Tydliga regler ­– en nyckel

Ikväll ska killarna vara på plats i Ungdomens hus som kommer vara öppet hela kvällen. De kommer även att tillsammans med polisen dela ut flygblad utanför systembolaget i Boden för att informera om lagning av alkohol.

Där har föräldrarna ett stort ansvar, enligt UNF i Norrbotten.

– Förutom att hålla koll på vad barnen gör tror jag fler borde fundera om de själva ska dricka och vilka signaler de sänder, säger Victor Emmoth.

Tydliga regler i hemmet är enligt Polisen en nyckel för ungdomars beteende kring alkohol.

– Föräldrar som engagerar sig i sitt barns liv och är tydliga med att de inte accepterar drickande före 18 år bidrar till att ungdomar i större utsträckning avstår från alkohol, säger Anders Ekersund områdespolis i östra Norrbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om