Exklusiv tomt till salu

Strandtomt och ett stenkast till golfbanan. Bodens kommun säljer nu den omskrivna, exklusiva tomten på guldkusten.- Vi kontaktade mäklare för att få en öppen process, säger samhällsbyggnadschefen Lars Andersson.

Här ligger tomten efter guldkusten. Tomten som är markerad med en fyrkant har både älven och golfbanan i sin närhet. FOTO: Lasse Johansson

Här ligger tomten efter guldkusten. Tomten som är markerad med en fyrkant har både älven och golfbanan i sin närhet. FOTO: Lasse Johansson

Foto: Lasse Johansson

BODEN2010-02-26 06:00

"Guldtomten" har fått strandskyddet upphävt och ligger granne med Lule älv och golfbanan på Sävastön. Bodens kommun saknar tomtkö och har därför kontaktat alla som visat intresse, däribland flera kända företagare, politiker och privatpersoner.
Den uppstyckade tomten på 1 750 kvadratmeter säljs via Swedebanks fastighetsbyrå men det är Bodens kommuns samhällsbyggnadschef Lars Andersson och inte mäklaren som bestämt utgångspriset på 350 000 kronor. Bodens kommun har nyligen utökat byggrätten i sommarstugeområdet till 180 kvadrat eller året-runt-boende.
Det låter lågt för en så pass unik tomt?
- Priset är i sig ingen stor fråga. Det blir ju ett anbudsförfarande. Priset är ju bara satt så köpare ska börja bjuda.
- Det är ett väldigt svårbestämt objekt och jag bedömer att vi kommer få betydligt högre än utgångspriset. En sådan här tomt, med golfbana i närheten och strandläge har inte sålts av oss på väldigt lång tid. Det är en väldigt unik och attraktiv tomt, säger Lars Andersson.
En tomt i taget
Den andra tomten där strandskyddet är avskaffat ska inte säljas i samma omgång.
- Vi tar en tomt i taget. Det kan vara komplicerat att köra bägge tomterna samtidigt då vill folk bjuda på båda.
- Jag vet inte när den andra tomten ska säljas, men den är inte reserverad för någon speciell köpare. Köparen av den tomten får däremot själva dra in vatten och avlopp. Den sedvanliga anslutningsavgiften brukar ligga på 50 000 kronor, säger Lars Andersson.
Enligt gällande detaljplan är det ägarens ansvar. Men Bodens kommun har stått för va-anslutningen för den attraktiva tomt som nu ska säljas.
Inväntar högsta budet
- Rättvist och rättvist. Nu var det så att den tomten låg närmare att ansluta med det kommunala va-nätet. Därför blev det så, säger Lars Andersson.
Kommunen sätter ingen sista anbudsdag för tomtköpet heller.
- Kommunen bestämmer sig för köpare när vi bedömer att vi fått högsta budet, säger Andersson.

Bakgrunden


? 2005 skrev NSD om naturmarken som föreslogs bli fritidstomter. Byggherren, Lars-Åke Eriksson, Vittjärvshus, ville köpa mark av Bodens kommun på Sävastön för husbyggen. Då saknade området, som ligger mellan Sävast golfbana och Luleå älv, en detaljplan och klassades som ett natur- eller grönområde. Kommunen gjorde sedan en detaljplan, eftersom många politiker, företagare och privatpersoner lämnade in intresseanmälningar till mark- och plankontoret. Kommunen har nämligen ingen tomtkö. Fem tomter styckades ut, men det tillstötte problem med strandskyddet. Kommunen fick till slut 2009 strandskyddet upphävt för två tomter. Bara en exklusiv tomt säljs nu via mäklare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om